Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Új-Zélandi borvidék
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2018-07-06 08:45:47
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Földrajzi elhelyezkedés: A Csendes-óceán délnyugati részén terül el. A két nagyobb és több kisebb szigetből álló állam Ausztráliától 1500 km-re fekszik.
Az új-zélandi borvidék területe: kb. 37.000 Ha
A borvidék régiói: Northland, Auckland, Waiheke Island, Kumeu, Matakana, Gisborne, Hawke’s Bay, Wairarapa, Martinborough, Nelson, Marlborough, Canterbury, Waipara Valley, Waitaki Valley, Central Otago
 

A borvidék adottságai

 

Új-Zélandot – amely a világ legdélebben és legkeletebben fekvő borterülete - gyakran emlegetik a Sauvignon Blanc hazájaként. Az itt készült borokat intenzív íz- és illatanyagok és erős savak jellemzik. Az 1960-as években az országban kevesebb mint 400 hektár szőlő volt, 1980-ra ez a szám 5 600-ra nőtt. A hűvös időjárás miatt, sok termesztő Németországot vette példának, és sok [Rizlingszilvánit] telepítettek. 1992-ben már a Chardonnay volt az ország leggyakrabban telepített fajtája. Azonban nem a [Chardonnay], hanem a [Sauvignon Blanc] irányította a világ figyelmét Új-Zélandra. A Sauvignon élénk illatához és zamatához hűvös éghajlatra van szükség. A Déli-sziget hűvös, napos és szeles északi csücskén található Marlborough kiváló adottságokkal rendelkezik a Sauvignon készítéséhez. Új-Zéland a Marokkó és Bordeaux közötti földrajzi szélességnek felel meg. A földrajzi szélességből adódó hatásokon kívül a Csendes-óceán közelsége és a magas hegyek is befolyásolják a borvidék klímáját. A másik leggyakrabban telepített szőlőfajta a [Pinot noir], ami szintén a hűvös éghajlatnak köszönheti a sikerét. A [Pinot noir] borokat leginkább az Északi-sziget területein készítik, Martinborough-ban, Wairarapa-ban és Wellington-ban. Itt a hőmérséklet alacsonyabb, az ősz szárazabb, mint a többi északi-szigeti borvidéken. Azonban jó évjáratokban a kontinentális éghajlatú, délen található Central Otagoban is kiváló Pinot készül. Az Északi-sziget kedvez a bordeaux-i fajtáknak is, a felhőtakaró mérsékli a napfény hatását, a szőlők tengerre történő telepítésével pedig elkerülhető a sok csapadék. A harmadik legfontosabb borvidék a Gisborne, ahol az ősz viszonylag meleg, csapadékos. A termékeny talajon főként fehér fajtákat termesztenek, különösen híres a [Chardonnay].

 

Fő fehér szőlőfajtái:

  • [Sauvignon Blanc]
  • [Chardonnay] 
  • [Pinot Gris]


  • [Riesling]

Fő kék szőlőfajtái:  

  • [Pinot Noir]
  • [Syrah]


  • Bordeaux-i házasítás: [Merlot], [Cabernet Sauvignon], [Cabernet Franc]

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.