Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Ráski Pince a Tokaji Borvidék családi pincészete. Tokaj-Hegyalja történelmileg Magyarország leghíresebb borvidéke, 3-4 km széles és 87 km hosszú területen nyúlik el, mintegy 4500 hektár szőlőültetvénnyel. A Tisza és Bodrog folyó általi mikroklíma és a vulkanikus, agyagos, löszös talaj, valamint a napsütötte lejtők kedvező feltételeket biztosítanak a szőlőműveléshez. A borokat a sziklába vájt pincék hatalmas rendszerében érlelik, ahol az állandó 12 C° körüli hőmérséklet, a Cladosporium Cellare (nemes pincepenész) és a magas, 95 % körüli páratartalom ideális a borok érlelésére.

A borvidék leghíresebb bora az aszú. A különleges mikroklíma, az esőzések következében kialakuló páradús levegő, a reggeli harmat és az enyhe szeptemberi szél segítik elő a Botrytis Cinerrea kifejlődését. A nemespenész hatására a szőlő aszúsodni kezd, folyamatosan veszít nedvességtartalmából. Ennek köszönhetően a szemekben lévő aroma és illatanyagok koncentrálódnak és ezek adják az aszúborok utánozhatatlan aromáját, zamatát. 1703-tól az aszú az egész világon ismert.
A családi pincészet tulajdonába 1972-ben került a szőlőterület Tállyán. A település a fénykorát a 17-18.században élte, a borvidék jelentős mezővárosa volt. A pincészet 5 hektárnyi területen gazdálkodik az I. osztályú Palota dűlőben. Megtalálható itt a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály. A Ráski pincészet a 16-17.században épült hagyományos tokaji módon a Nyerges utcában. 600 hl-nyi tárolókapacitású. Munkájukat a kézművesség jellemzi, a szőlőtermesztéstől a [palack]?ba zárásig.   
Éves szinten 10-15 ezer palack bort készítenek, félreduktív módon, erőteljes hozamkorlátozás mellett. Törekedve a gyümölcsös illat és zamat megőrzésére, a tokaji borok karakterének kifejlődéséhez szükséges fahordós érlelés is a technológia szerves részét képezi. A különleges minőségű aszúborok, a legnemesebb tokaji hagyományokat követve [fahordó]?s érlelésűek.

Ráski László a bogácsi "Szent Márton" és a lillafüredi "István Nádor" Borlovagrend alapító tagja. A Pincészet tagja a Tokaj-Hegyaljai Borút és a Tállyai Történelmi Borút Egyesületeknek.
A Pincészet filozófiája:
"Csúcsminőségű borkészítés, limitált mennyiségek exkluzív palackozásban."

Díjak:

Évezred Első Borversenye 2001.Tokaj Hegyalja
- Hárslevelű 2000 félszáraz, aranyérem, különdíj
- Muscat Lunell 2000 (fé) ezüstérem
- Cuvée 2000 száraz, ezüstérem

Termelői Borverseny Tállya 2001.
- Asszúeszencia 1999. aranyérem
- Aszúfordítás 1998. aranyérem

Termelői Borverseny Tállya 2002.
- Aszú 3 putt. 1998. aranyérem

Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny 2000.
- Furmint 1999 aranyérem
- Aszú 5 putt. 1993 ezüstérem

Balatonfüredi Szőlész-Borász Konferencia Borverseny 2001.
- Aszúeszencia 1999 ezüstérem
- Furmint 1996 aranyérem

A Ráski Pincészet borai a hazai piacon a borszaküzletekben, éttermekben és vinotékák polcain találhatóak meg. A borok mintegy negyede exportpiacra kerül.
   
Szolgáltatások:
- Tokaj-Hegyalja és Tállya nevezetességeinek bemutatása
- Szüreti programszervezés
- Szőlőültetvény, feldolgozó, palackozó megtekintése
- Borkóstoló programok 8 féle tokaji borból
- Borkorcsolyák, hidegtál,szabadtéri bogrács,grill
- Házi vinotéka, palackos borértékesítés
- Névreszóló borpalackozás, cégajándék
- Tállyán lévõ pincében borkóstoló programok.
- Céges megkeresésre a helyszinen is vállalalnak programok lebonyolítását
A programokra, pincelátogatásra előzetes bejelentkezés szükséges.

A pincészet borai:


Tokaji Hárslevelű 2000  

A tokaj-hegyaljai borverseny aranyérmes, különdíjas alkotása. Halvány zöldes-sárgás szinű tiszta, kicsit zárkózott illatú bor. Szájban az édesség alig észlelhetõ, finom sav és cukorarány, jó egyensúly. A bor lecsengését enyhe gyümölcsösség és a palackérlelésbõl származó komplex aromák kísérik. Ajánlható levesek, töltöttkáposzta, fehérhúsú szárnyasok után, de önmagában is kellemes élményt nyújt fogyasztása.
       
Tokaji Cuvée 2001 (Sárga Muskotály és Hárslevelű)

2/3 részben Sárgamuskotály, 1/3 részben Hárslevelű házasításából készített bor.
Félreduktív technológiával készült, 2002. áprilisában került palackozásra. A kétféle bor illat és zamata a palackérlelés folyamán változik. 2002-ben a Sárgamuskotály dominanciája érvényesült, 2003 elején inkább a Hárslevelű jellege válik felfedezhetõvé. Szép száraz bor.

Tokaji Furmint 2002

A Furmint igazi magyar Hungaricum. Sokszor ma még méltatlanul nélkülözött borfajta, mely Tokaj-Hegyalja világhírű borkülönlegességének, az aszúnak a fõ alapanyagát adja. Szép középsárga szín, finom gyümölcsös, a fajtára jellemzõ illat jellemzi. Finom savakat, jó egyensúlyt mutató félszáraz bor, mely félreduktív technológiával készült. Érzékelhetõen extraktgazdag. Érési potenciállal bír, ezért további palackérlelésre is ajánlott. Javasolják önmagában fogyasztásra, szárnyasokhoz, fehérhúsokhoz, szószos, gyümölcsös köretekhez.

Tokaji Furmint 2003

Extraktgazdag, kellemes savakat mutató száraz bor, mely ízvilágát egyéves nagyhordós érlelés gazdagítja.
Javasolják önmagában fogyasztásra, 10-12 C-on szárnyasokhoz, halakhoz, fehérhúsokhoz, grillizett ételekhez. Bátran próbálhatjuk füstölt lazachoz és pisztránghoz !
   
Tokaji Furmint 2003 - Késõi Szüret

Tokaj-Hegyalja napsütötte lankáin érett október végi szürettel betakarított, részben aszúsodott, részben töppedt szõlõbõl készített nemes borkülönlegesség.
Szép szalmasárga szín, finom gyümölcsös, botrityszes illat és ízvilág jellemzi. Kellemesen édes. Kedves, életpályája elején lévõ nemes bor, jelentõs érési potenciállal.
Fogyasztási hõfok: 10-12 Celsius fok. Nagyszerű aperitíf, nem túl édes sütemények, gyümölcsös desszertek kiváló kísérõje.
   
Tokaji Hárslevelű 2003

A Hárslevelű a Tokaji borvidék második legnagyobb területén termesztett fajtája. Közepesen sárga szín,fajtára jellemzõ gyümölcsösség és illat, hangsulyos extrakt, valamint kellemes savak jellemzik. A maradékcukor és sav jó egyensúlyban van, kóstoláskor félédes jellegû. Határozott alkoholtartalma jól beleilleszkedik a bor struktúrájába, komplex egységet érzünk a bor többi összetevõjével. Ajánlható tartalmas levesekhez, szószos ételekhez (pl.kínai), nem túlzottan édes desszertekhez, gyümölcskelyhekhez és önálló fogyasztásra.

Zempléni Furmint 2000
Halvány zöldes sárga, intenzíven illatos. Vezetõ ízjegye a körte. Szájban száraz, kellemes savú, tüzes bor. Ízében a minerális fanyarság mellett, a magas alkoholtartalom melegsége érezhetõ. Ajánlott elõételekhez, levesekhez, szárnyasokhoz, pirított májhoz, vesevelõhöz.

Tokaji Furmint 2004

Finom,a Furmintokra jellemzõ friss illattal,kellemes savakkal rendelkezõ száraz bor,mely félreduktív technológiával készült. Javasolják önmagában fogyasztásra 10-12 C-on, szárnyasokhoz, halakhoz, fehérhúsokhoz.

Tokaji Fordítás 2002

A Tokaji Fordítás a tokaji különleges minõségű borokon belül külön kategóriát képez. Csak kiváló évjáratokban készül, mert jó minõségű aszú alap kell hozzá.
"Kis Aszúnak" is hívják, mert ugyan sem édességben,sem extraktartalomban nem éri el az aszúborok paramétereit, de származása egyértelmű. Számos kedvelõje van, -aki az aszút túl édesnek, karakteresnek találja, -aki pont a harmóniát szereti ebben a borban.

Tokaji Muscat Lunel 2005
A Lillafüredi "István Nádor Borlovagrend" zászlós bora. Elegáns illatú, gyümölcsös, jól érzékelhetõ muskotályos aromákkal , finom savakkal rendelkezõ, kellemesen édeskés jellegû bor. Fogyasztási hõfok: 10-12 C Kiváló aperitif, nagyszerűen társítható elõételekhez, tenger gyümölcseihez, halakhoz, desszertekhez.

Tokaji Cuvée 2006
Furmint és Hárslevelű szõlõk házasításából félreduktív eljárással készült friss, gyümölcsös jellegû kedves bor, mely az idõ elõrehaladtával csodás palackbukéval gazdagítja értékeit. A kitűnõ 2006-os évjárat október végi szürete a borban harmónikusan ötvözi az évjárat finom savait, a természetes maradék cukortartalommal. Fogyasztása: 10-12 C°-on ajánlott. Kiváló aperetif, jól társítható tenger gyümölcseihez, fagylalt és desszert különlegességekhez.

Tokaji Aszú 3 Puttonyos 1998

A Tokaji Aszú a világ legnemesebb természetes édes bora, melynek kifejlõdésében a Botrytis nevû nemespenész fejti ki áldásos hatását. Érett aranysárga szín, tiszta, diszkrét illattal. Hagyományos ászkolási eljárással készült, négy évi gönci hordós érlelés után került palackozásra. Ízvilága a klasszikus tokaji aszúkat idézi. Ajánlott aperitifként, desszertekhez, süteményekhez és kék sajtokhoz.

Tokaji Aszúeszencia 1999 

Jelenleg még palackozás elött áll a kiváló 1999-es évjárat csúcsterméke. Aszúeszenciát csak a kiemelkedõen jó aszús évjáratokban készít a Pincészet. Pincelátogatás alkalmával ízlelhetõ.
       
Tokaji Muscat Lunel 2003

A Muscat Lunel (Sárgamuskotály) a világ egyik legrégebben termesztett és legjobban elterjedt szzõlõfajtája.Európába római közvetítéssel Egyiptomból érkezett.Ókori feljegyzések szerint már Hadriánus császár is élvezte a bor kellemes aromáját. A világ számos országában termelik jelenleg is.Nagyobb ültetvények találhatók Franciaországban,ahol Frontignan néven is ismerik. Az "István Nádor Borlovagrend-Lillafüred" Zászlós bora. Friss, üde, elegánsan légies. A bor 2004. elején egészen világos szalmasárga színû,kicsit zárkózott illatú, gyümölcsös,finom savak jellemzik. Szájban kellemesen édes, utóízében muskotály aromák kísérik.
Kiváló aperitíf ital. Fogyasztása bármely alkalomra ajánlott. Alacsony alkoholtartalma miatt,a borokat szesztartalmuk miatt nem kedvelõk is bátran kóstolhatják. Nagyszerűen társítható elõételekhez, tenger gyümölcseihez, desszertekhez.
   
Tokaji Nektár 1999
A Himnuszban megénekelt csoda,a Tokaji Natúreszencia, másképpen Nektár. Tulajdonképpen ez nem bor, alkoholos ital,hiszen hosszú évtizedes érlelés után sem lesz alkoholtartalma magasabb 3-4 M-foknál. Mégis, koncentrált formában tartalmazza mindazt, a világon egyedül csak Tokajra jellemzõ illat és ízvilágot, ami ezt a csodálatos borvidéket jellemzi. Készítése: az aszúszemek begyüjtése után a szemek egymásra gyakorolt nyomásának hatására kicsöpögõ, mézszerû állagú folyadék. Forgalomba nem kerül, pincelátogatás alkalmával ízlelhetõ.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1999 
A kiemelkedõen jó 1999-es évjárat kiváló aszúborok készítését tette lehetõvé. Érett szalmasárga szín, tiszta határozott illat pörkölési aromákkal. Hagyományos gönci hordós érleléssel készült, három év után 2003 õszén került palackozásra. Ízvilágában diszkrét botritisz hatás, kellemes, finom savak. Jó egyensúlyt mutató, komplex aszú, jelentõs érési potenciállal.
       
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

A Ráski Pincészet ezen aszúja 5 éves gönci hordós érlelés után került palackozásra. Csodás citrus, kajszi, birsalma és méz illatjegyeket hordoz, kitûnõ sav-cukoregyensúllyal rendelkezik. Életpályálya kezdetén lévõ aszú, kiemelkedõ érési potenciállal. Ideális fogyasztási hõmérséklete: 10 Celsius. Ajánlják édes desszertekhez, kéksajthoz, libamájhoz. Nélkülözhetetlen a kreatív gondolatok szárnyalásához, kitûnõ immunrendszer erõsítõ és roboráló borkülönlegesség.
   
Tokaji Furmint 2006

A 2006-os évjárat csodás illatokat,a fajtára jellemzõ aromákat,ízjegyeket eredményezett. Extraktgazdag, termõhelye jegyeit hordozza. Jelen állapotában friss,gyümölcsös jellegű karakteres bor, mely az idõ elõrehaladtával csodás palackbukéval gazdagítja értékeit. Fogyasztása: 10-12 C-on ajánlott. Javasolják önmagában fogyasztásra, fehérhúsokhoz, szárnyasokhoz, halakhoz.

Tokaji Muscat Lunel 2007
 
A Lillafüredi „István nádor Borlovagrend” Zászlós bora. Elegáns illatú, gyümölcsös, muskotályos aromákkal, finom savakkal rendelkezõ édes jellegű bor.
Kiváló aperitif, nagyszerűen társítható elõételekhez, tenger gyümölcseihez, halakhoz, desszertekhez. Fogyasztási hõmérséklet: 10-12 C°

Elérhetőség:


Levelezési cím:
Ráski László Pincészete/Vittória Bt.
3529 Miskolc, Perczel Mór u. 45/b

Pince:
3907.Tállya, Nyerges-Palota u.
T/Fax: 06-46-362 324
Mobil: 06-30-9827 885
E-mail: raski.laszlo@chello.hu

 

Térkép:

 


Nagyobb térképre váltás


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Tokaji-Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.