Az Oszvald Pincészet a borászattal 1984-ben kezdett foglalkozni Balatoncsicsón, majd 1998-ban a Somló-hegyen folytatták a munkájukat. A Somlói borvidék az ország legkisebb, de legrégebbi borvidéke. A vulkanikus hegy, bazaltkőzat alapú talaja és a mikroklíma igen keedvező feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez.
Az Oszvald birtok nagysága ma 13,5 hektár. A termőterületek a hegy derekán, nagy lejtésű részen fekszenek. Somlójenő, Somlószőlős és Doba birtokterületein a hegyen, délnyugati, nyugati, keleti és északkeleti tájolásúak a szőlők. A Somlón elismert fajták közül a juhfark, a furmint és az olaszrizling a területek 30-30%-án, a hárslevelű pedig a 10%-án lett telepítve.
A szőlőfeldolgozásnak irányított erjesztését és tárolását végzik egy újonnan épített pincében. Az öreg pincében történik a hordós érlelés, az újonnan telepített szőlők folyaimatosan fordulnak termőre.
Alex Liddell angol boresztéta és szakíró 2002-ben Magyarország borvidékeit meglátogatva, a borvidékek borászairól írt egy angol és magyar nyelven is megjelent könyvet (The Wines of Hungary), amelyben a világlátott borász szemével írja le erényeinket és hibáinkat.
A könyv 101. oldalán a pincészetről ezt írja: "Oszvald borai talán következetesen a legjobbak azok közül, amelyeket a Somló-hegyen kóstoltam."
Egyeztetés alapján a pincészet egész évben várja a borkóstoló vendégeit.
A borházban egy 6 fős és egy 2 fős apartman áll rendelkezésre, de pótágyazva akár 10 fős társaság is elszálásolható.
A pincében 50% kedvezménnyel kóstolható borok: juhfark, olaszrizling, furmint, hárslevelű (2007-2008-as évjárat).
A pincében 50% kedvezménnyel vásárolhatók a fent említett borok.
Somlói juhfark
Világos, szőke szín, friss mozgással a pohárban, tiszta, friss gyümölcsök illatával. A jellegzetes fajtaíz finom, diszkrét formában jelenik meg. A savak komplex formában, harmonikus, hízelgő módon jelennek meg, enyhe, természetes minerális utóízzel, finom fahordós érlelési jegyekkel, hosszú lecsengéssel.
Somlói olaszrizling
Szalmasárga szín enyhe zöldes bevillanásokkal, tiszta, friss illattal, a fajta íz és illatfinomsága diszkrét módon jelenik meg. Ízében kiegyensúlyozott, kellemes savösszetétellel, a rizling fajtajellegének megfelelő finom, kellemes mandulaízzel. Szárazanyagban gazdag, méltóság teljes mozgással, az enyhe mineralitás és a finom ászkolás teszi rendkívül élvezhetővé.
Somlói hárslevelű
Középmély, aranysárga szín, illatában a friss hársfavirág és méz diszkrét megjelenésével. Szárazanyagban gazdag, méltóságteljes mozgással a pohárban. Ízvilágában a hársméz, a vaj lágy és az alma friss íze található. Kellemes savkomplexussal, finoman ászkolt, fiatalos karakter érződik, friss ízekkel, enyhén minerális beütéssel, diszkrét lecsengéssel.
Somlói [furmint]?
Minőségi száraz fehérbor. Arany és szalmasárga színek közti átmenet, gazdag koronával a pohárban. Illata szép, tiszta, kifejező furmint illat, egyértelmű somlói jegyekkel, mérsékelten intenzív, inkább növényi, mint gyümölcsös jelleggel. Ízében kiegyensúlyozott, kellemes savkomplexummal, természetes minerális ízzel, hosszú lecsengéssel. Szerkezet tömör, finom fahordós érlelési jegyekkel.
Szponzorált linkek: