A Medina egy vörösborszőlő-fajta, melyet Csizmazia József és Bereznai László állította elő a [Seyve Villard]? és a [Kékmedoc]? keresztezésével.
Több néven is ismert, mint a Medea és az Egri csillagok 7.
Jellemzői:
Növekedése közepesen erős. Igénytelen a talaj és a fekvés iránt. Nem rothad és aránylag ellenáll a gombás megbetegedéseknek. Fagytűrése jó. Szárazságra közepesen érzékeny és kicsi a zöldmunka igénye.
Érése szeptember első felére esik. Termésátlaga nagy: 11-12 t/ha. Fürtje közepesen nagy, átlagtömege 120 g, tömött és vállas. Bogyója kicsi, gömbölyű, héja vékony, nem mintázott, hamvas. Húsa leves és közömbös ízű.
Kiváló vörösbor készíthető belőle, mely lágy, színe sötét, illata intenzív. Aromája vaníliára és szegfűszegre emlékeztet. Zamata fűszeres.
Szponzorált linkek: