Kéknyelű
A Kéknyelű egy ősi magyar fajta, amit kimondottan csak Badacsonyban a Badacsonyi Borvidéken termesztenek. Elnevezése onnan ered, hogy mikor a szőlő érésközeli állapotban ér, a levél fonákja bekékül. A növény nem önbeporzó sok társához képest, így ültetni kell a közelébe egy porzó növényt, ami sok esetben a Budai zöld bizonyúlt a legjobbnak. Mostanában megjelent a Kéknyelű és a Budai Zöld keresztezésével előállított hibridnövényt, amit [Rózsakőnek]? hívnak.
A kéknyelű fürtjei lazák. Mindebből következően nem túl nagy mennyiséget terem.
Bora a rusztikus fajták közé tartozik.
Más borokkal ellentétben ízvilága egyszerű. A friss bor halványzöld, érlelés során is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a királyleánykával. Élénk savérzetet ad. Hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál. A kellemes illat mellett a szépségét a savak finomsága, vagy éppen a nyersessége, férfiassága adja. A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt.
10-12 fokra hűtve ajánlják halas és szárnyas ételekhez, más vélemények szerint kiválóan illik tartalmas, sáfránnyal, bazsalikommal fűszerezett levesekhez, salátákhoz, vagy malacsülthöz is.
Szponzorált linkek: