A nemes pincepenésznek is nevezett cladosporium cellare a jó borospince ismérve. A kiváló borospincében a 12 C fok körüli állandó hőmérséklet és a csaknem 95%-os páratartalom a lehető legideálisabb a bor fejlődéséhez. Ez a penész jellemzően vastagon befedi a borospince falát, gyakran a borosüvegeket is, amelyeket így évtizedekig érintetlenül megőriz.
A cladosporium cellare Magyarországon a Tokaji borvidék borospincéiben fordul elő, amely a tokaji borok, többek között az aszú jellegzetes ászkolási aromáját adja. (Az aszú egyedülálló ízéért a szőlőszemeken megtelepedő botrytis cinerea a felelős.) E nemes pincepenész nem véletlenül teszi a Tokaji borokat egyedülállóvá, hiszen ezen a borvidéken kívül csak a Rajna-mentén jelenik meg. A botrytis mellett a pincepenésznek is köszönheti az emberiség az aszút, amelyet gyakran 6-7 évig, vagy akár tovább is érlelnek a penésszel borított pincékben, mielőtt elérné teljes érettségét. A zöld-sötétszürke színű penész a hordókat is gyakran befedi, vattaszerű formájú, tapintású anyag. Ez a vattaszerű anyag felelős a borospince ideális páratartalmáért. Ha túl száraz a levegő, nedvességet juttat a levegőben, ha azonban túl magas a levegő páratartalma, akkor képes kivonni abból. Bár elnevezése és megjelenése egyértelműen a penészt juttatja a pincébe lépő ember eszébe, dohos szagot mégsem lehet érezni jelenlétében, a cladosporium cellare ugyanis szagtalan.
Szponzorált linkek: