Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Cladosporium cellare
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2016-01-07 17:37:00
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A nemes pincepenésznek is nevezett cladosporium cellare a jó borospince ismérve. A kiváló borospincében a 12 C fok körüli állandó hőmérséklet és a csaknem 95%-os páratartalom a lehető legideálisabb a bor fejlődéséhez. Ez a penész jellemzően vastagon befedi a borospince falát, gyakran a borosüvegeket is, amelyeket így évtizedekig érintetlenül megőriz.

 

 

A cladosporium cellare Magyarországon a Tokaji borvidék borospincéiben fordul elő, amely a tokaji borok, az aszú jellegzetes aromáját adja. E nemes pincepenész nem véletlenül teszi a Tokaji borokat egyedülállóvá, hiszen ezen a borvidéken kívül csak a Rajna-mentén jelenik meg. A pincepenésznek köszönheti az emberiség az aszút, amelyet gyakran 6-7 évig, vagy akár tovább is érlel a penész, mielőtt elérné teljes érettségét. A zöld-sötétszürke színű penész a hordókat is gyakran befedi, vattaszerű formájú, tapintású anyag. Ez a vattaszerű anyag felelős a borospince ideális páratartalmáért. Ha túl száraz a levegő, nedvességet juttat a levegőben, ha azonban túl magas a levegő páratartalma, akkor képes kivonni abból. Bár elnevezése és megjelenése egyértelműen a penészt juttatja a pincébe lépő ember eszébe, dohos szagot mégsem lehet érezni jelenlétében, a cladosporium cellare ugyanis szagtalan.


A cladosporium cellare Magyarországon a Tokaji borvidék borospincéiben fordul elő, amely a tokaji borok, többek között az aszú jellegzetes ászkolási aromáját adja. (Az aszú egyedülálló ízéért a szőlőszemeken megtelepedő botrytis cinerea a felelős.) E nemes pincepenész nem véletlenül teszi a Tokaji borokat egyedülállóvá, hiszen ezen a borvidéken kívül csak a Rajna-mentén jelenik meg. A botrytis mellett a pincepenésznek is köszönheti az emberiség az aszút, amelyet gyakran 6-7 évig, vagy akár tovább is érlelnek a penésszel borított pincékben, mielőtt elérné teljes érettségét. A zöld-sötétszürke színű penész a hordókat is gyakran befedi, vattaszerű formájú, tapintású anyag. Ez a vattaszerű anyag felelős a borospince ideális páratartalmáért. Ha túl száraz a levegő, nedvességet juttat a levegőben, ha azonban túl magas a levegő páratartalma, akkor képes kivonni abból. Bár elnevezése és megjelenése egyértelműen a penészt juttatja a pincébe lépő ember eszébe, dohos szagot mégsem lehet érezni jelenlétében, a cladosporium cellare ugyanis szagtalan.

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa