Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A magnum palack a normálisnál, a megszokottnál nagyobb, másfél liter űrtartalmú, általában pezsgőspalack, de a borok érleléséhez is egyre gyakoribb a felhasználása.

A palack mérete a benne lévő tartalom minőségi nagyságát kívánja hangsúlyozni, ezért csak különleges évjáratú, kiemelt italok kerülnek bele.

 

Az első magnumpalackot Bordeaux-ban találták fel azzal a céllal, hogy a vörös cuvée érlelésére ez a legalkalmasabb.

 

A 18. század második felében Champagne pincészetekben is megduplázták a 0,75 literes palack térfogatát, hogy ezzel is jelezzék a az ital nemességét és különlegességét.

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászati eszköz , boros palack , pezsgős palack

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Kotyogó
A kotyogó a borászatban használt eszköz. Egy olyan szerkezet, amelyet az erjedés idejére az edény akonanyílásába helyezünk vízzel ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kacor
A kacor egyfajta metszőkés, amit szőlő gondozásához használnak. Már az Ókorban is ismerték és használták, valamint a megmaradt ...
2009-08-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kannás bor
Általában nem minőségi, hanem asztali borokat csomagolnak ilyen kiszerelésbe. Műanyag kannában forgalmazzák, innen a kannás bor elnevezés. ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Káci
A káci a vörös bor készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kádár
Egyik legősibb szakmák közé sorolhatjuk a kádármesterséget. A kádár hordókat, kádakat, faedényeket készít. Több ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kapásbor
A kapásbor, más néven csiger, a napszám mellé a napszámosoknak járó egy liter bor. Természetesen nem a legjobb minőségű. ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Présmust
A présmust a törköly sajtolásánál létrejövő mustfrakció. A sajtolás az egyik legfontosabb borászati eljárás. A ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Taposózsák
Taposózsák a taposásra szánt szőlő elhelyezésére szolgáló zsák. Azokon a vidékeken ahol kevés sajtó volt, valamint a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Rázópróba
A rázópróba a bor egyik állóképességi vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. Ez a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Horolás
A horolás tulajdonképpen kapálást jelentett. Később tettek különbséget a kapálás és a horolás között. A kapa ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.