Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A káci a vörös bor készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp alakú bortároló edényt.

 

Ezeket a kádakat nem készítik túl nagyra, mert a must erjedésénél meleg keletkezik és ha ez a hőmennyiség meghaladja a 35 celsius fokot, akkor az erjedés elnémul. Fontos a kád tisztán tartása, hogy a benne levő [organizmus]?ok ne tegyenek kárt a borban.

 

A káci felépítése oly módon történik, hogy a törkölyt ne emelje ki az erjedéskor keletkező [szénsav]?, mert könnyen [ecetbaktérium]?ok kedvelt helyévé válik, illetve a festőanyag nem vonatik ki az erjedő musttal nem érintkező részekből. Ennek elkerülése miatt ráccsal leszorítják a törkölyt, hogy azt az erjedő must borítsa. A kádat ezután lefedik, de a szénsav elszállásának segítésére a tetejére kotyogót tesznek.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászati eszköz , szüret

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Próbaszüret
Próbaszürettel állapítják meg a szüret helyes időpontját. Ez úgy történik, hogy a szüret előtt kis mennyiségű szőlőt ...
2009-10-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kotyogó
A kotyogó a borászatban használt eszköz. Egy olyan szerkezet, amelyet az erjedés idejére az edény akonanyílásába helyezünk vízzel ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kacor
A kacor egyfajta metszőkés, amit szőlő gondozásához használnak. Már az Ókorban is ismerték és használták, valamint a megmaradt ...
2009-08-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kannás bor
Általában nem minőségi, hanem asztali borokat csomagolnak ilyen kiszerelésbe. Műanyag kannában forgalmazzák, innen a kannás bor elnevezés. ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kádár
Egyik legősibb szakmák közé sorolhatjuk a kádármesterséget. A kádár hordókat, kádakat, faedényeket készít. Több ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Magnum palack
A magnum palack a normálisnál, a megszokottnál nagyobb, másfél liter űrtartalmú, általában pezsgőspalack, de a borok érleléséhez is ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kapásbor
A kapásbor, más néven csiger, a napszám mellé a napszámosoknak járó egy liter bor. Természetesen nem a legjobb minőségű. ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Présmust
A présmust a törköly sajtolásánál létrejövő mustfrakció. A sajtolás az egyik legfontosabb borászati eljárás. A ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Taposózsák
Taposózsák a taposásra szánt szőlő elhelyezésére szolgáló zsák. Azokon a vidékeken ahol kevés sajtó volt, valamint a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Rázópróba
A rázópróba a bor egyik állóképességi vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. Ez a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.