Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyarország területén már a római idők óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Jelenleg 22 borvidék található az országban. A Chapel Hill borászat a Balaton déli részén a Balatonboglári borvidéken fekszik. A borászatot 1956-ban alapította a Chapel Hill borok készítője és azóta vezető bortermelővé vált a Balatonboglári Borgazdasági Rt, vagyis közismert nevén a BB. A vidék kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. A hegyvonulat enyhén homokos vulkáni talaja és a tó klímája minden igényt kielégít a jó bor készítésekor.
A borászat 2500 hektárnyi területről vásárol fel szőlőt.
A márka egy Balatonboglár mellett elterülő pici vulkáni dombról kapta a nevét, aminek a tetején két kápolna található, egy piros és egy kék. 1980-as évek végén született a márka. Kezdetben a borok főleg exportra készültek. Manapság több millió palackot készítnek. Exportra főleg Angliába, Svédországba, Norvégiába, Kanadába, Finnországba, és Észtországba. 1996-ban privatizálták a BB-t.  Ekkor 1 millió USA dollárt fektettek abba, hogy csúcstechnológiájú gépeket, saválló tartályokat és új [Barrique hordó]?kat vásároljanak. Reduktív borkészítési technológiát vezettek be. A hagyományok megőrzése mellett a modern technológiát használják.
Elsők között kapták meg az [ISO 9001]? minőségbiztosítási tanúsítványt, majd [BRC]? és [IFS]? tanúsítványokat is.
A nyugati exportpiac mélyebb megértése érdekében 1993-ban elkezdtek dolgozni Kym Milne borászati és Richard Smart szőlészeti tanácsadóval. Kym Milne a bor mestere (Master of Wine) Ausztrália legjobb borászati iskolájában, a Roseworthy College-ban tanult. 2003-ig dolgozott a pincészetnél, azután munkatársa, Cllive Hartnell vette át a helyét. Ő új-zélandi származású, Franciaországban szerezte tudását és tanított a Roseworthy Agricultural College-ban.
A főborász Gábor Dénes, aki 1971 óta dolgozik a Balatonboglári Borgazdasági Rt-nél.
Hegedűs Lajos 1972-ben kezdett az Rt-nél dolgozni. Kezdetben a Szőlőoltvány Iskola vezetője, 1997-től a BB Szőlészeti vezetője és egyéb szőlőterületeinek a vezetője lett.


Az országban a pincészet ad otthont a legtöbb barrique hordójának, ez a Rádpusztai Barrique pincészet.
A Rádpusztára látogató számára a kellemes környezetű tájban található a BB által működtetett fogadó és étterem, melynek programjai között megtalálható: borkóstolás, cigányzene, lovas kocsis utazás és különböző lovas programok, mint például lovaglás. Érdemes kipróbálni a fogadó konyháját.


A borászat marketingtevékenységébe tartozik, hogy nemzetközi szaklapokban jelenítik meg a hírdetéseiket. Ilyen pl. a Harpers, Off Licence News és Red and White Magazine. A Balatonboglári Borgazdasági Rt a Chapel Hill borokat mindig viszi magával a különböző szakvásárokra és bemutatja azokat a közönségnek. Ilyen vásárok a London International Wine Trade Fair, Vinexpo Bordeaux, Vinordic Stockholm; természetesen rendszeresen nevezzük be borainkat a hazai és nemzetközi borversenyekre


Eredmények


2003
A Chapel Hill Chardonnay pezsgő
- Vinalies Internationales, Franciaország
- Effervescents du Monde, Franciaország
- Concours Mondial de Bruxelles, Belgium

Chapel Hill Barrique Chardonnay (2002)
- Chardonnay of the World, Franciaország

Az International Wine and Spirit Competition londoni megmérettetésén 2003-ban a Chapel Hill Barrique Cabernet Sauvignon (2001) bor ezüstérmes lett.
Bronzérem:
Chapel Hill Barrique Chardonnay (2002)
Chapel Hill Irsai Olivér (2002)
Chapel Hill Chardonnay - Pinot Noir pezsgő

Oklevelek:

Chapel Hill Barrique Chardonnay (2001)
Chapel Hill Barrique Cabernet sauvignon (2000)
Chapel Hill Pinot Noir

A londoni International Wine Challenge-en 2003-ban több terméket is bronzéremmel jutalmazták:
Chapell Hill Barrique Chardonnay (2002)
Chapel Hill Chardonnay (2001)
Chapel Hill Irsai Olivér (2002)

A Vinexpo borversenyen, amely Bordeauxban került megrendezésre a Chapel Hill Barrique Cabernet Sauvignon (2001) borral bronzérmet szereztek.

A 2004-es bronzérmek:

A franciaországi Chardonnay of the World versenyen a Chapel Hill Chardonnay Brut pezsgő, a Challenge International du Vin versenyen a Chapel Hill Chardonnnay-Pinot Noir pezsgő, míg a londoni International Wine Challenge-en a Chapel Hill Barrique Chardonnay (2003) kapott érmet.


A Pincészet borai


VARIETAL SELECTION
"SZŐLŐFAJTÁK BORCSALÁDJA"
Száraz boraink:


Sauvignon Blanc
Száraz minőségi fehérbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Letisztult és friss. Ízei krémes jellegűek; kimondottan a szalma illatára emlékeztetnek; közepesen testes és mégis könnyű inni ezt a száraz fehérbort. Trópusi zamatsokaság jellemző az ízeire. Kicsit "vidékies" jellege még érdekesebbé teszi a bort. Teljesen szétterülnek az ízei szánkban. Rendkívül egyszerű, viszont zamataiban gazdag bort sikerült alkotnunk ebből a szőlőfajtából. Kiváló aperitif, ideális kísérője a különféle előételeknek, halaknak, pulykának és egyéb fűszeresen elkészített ételeknek, görög salátához igen kellemes kísérő. Krémlevesekhez és olasz ételek mellé könnyed szomjoltó.

Pinot Grigio
Száraz minőségi fehérbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Ez a bor szépen példázza a Pinot Grigio-ra jellemzõ friss, fûszeres és élénk karaktert. Az érett citrusfélék és a zöld alma aromajellege párosul a bor finom egyensúlyban megjelenõ savasságával és kellemesen kerek ízvilágával. Ez a közepesen testes, harmonikus bor fogyasztható aperitívként, valamint ajánlható könnyû ételek mellé, mint amilyenek a tengeri halak és az olasz tészták.

[Merlot]?
Száraz minőségi vörösbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Szilva ízeit érezni a szájpadlás felső részének hátuljánál, egy kevés eper is megtalálható a zamataiban. A hazánkban közkedvelt fajtáról annyit érdemes tudni, hogy a "nehezebb" borfajták közé tartozik, közepesen testes fűszeres száraz vörösbor egy kevéske tannin utóízzel a végén. Nagy odafigyelés és a modern technológiák felhasználásának az eredménye érezhető ebben a világszerte elterjedt és kedvelt borban. Reméljük itthon is olyan sikeres lesz, mint külföldön. Ajánljuk mindenféle vörös húsokhoz, félkemény sajtokhoz. Próbálják ki rockfortos-snidlinges, vagy kapros töltelékkel, vagy szószos csirkéhez, mely változatos gyümölcs kompótokkal van körítve, de lehet a kompótokat forró olívaolajban hirtelen megpirítani és úgy szervírozni a csirke mellé. Szobahőmérsékleten fogyasszuk.

Félédes boraink:

[Rajnai Rizling]?
- Sauvignon Blanc
Félédes minőségi fehérbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Barackra, citromra emlékeztető klasszikus rizling ízek és a Sauvignon Blanc fűszeressége együtt található meg e nagyszerű borban, mely a félédes borok egyik legjellegzetesebb képviselője. A két fajta csodálatos harmóniát alkot a borban és kidomborítja mindkettő szép tulajdonságait. Ennek a szőlőnek talán csak jót tett, hogy a mi földünkön termett, mert frissessége mellett számos nagyon jó élvezeti értéket kapott, mint például: a tájjelleg gyümölcsös ízei rendkívül fiatalossá tették; hosszú és kellemes utóízei vannak; az illata enyhén megváltozott, de nem nyomják el a fajták vonásait; édeskésebb, viszont a cukortartalma nem változott jelentősen, mert a gyümölcsös ízektől kapta ezt a jelleget. Összességében egy kiváló félédes bort sikerült készítenünk, mely megállja a helyét még a száraz kedvelők körében is. Ajánlják sült csirkéhez, sült bajor és más kolbászokhoz, különféle salátákhoz, esetleg párolt és sült folyami halakhoz, természetesen az ételköretek tekintetében elbírja a sült krumpliféléket, főtt rizst, párolt és sült zöldségféléket is; de kipróbálhatják egy kellemes nyári uzsonnához: kenyér, sajt, kolbász, sonka, újhagyma, paradicsom, paprika.

Balatonboglári Kékfrankos
Félédes minőségi vörösbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Rubinvörös színű, gyümölcsös illatú és zamatú félédes vörösbor. A Balaton közelsége miatt különleges mikroklímával rendelkező balatonboglári termőhely kiváló alapokat nyújtott e nagyszerű zamatos bor elkészítéséhez. A kékfrankos Magyarországon az egyik legelterjedtebb kékszőlő fajta, melyből ízletes fűszeres bort lehet készíteni. Elsősorban magyaros ételekhez ajánlják, mint például a töltött paprika vagy akár a hortobágyi húsos palacsinta.


WINEMAKER'S SELECTION
"A PINCEMESTER VÁLOGATÁSA BORCSALÁD"


Pinot Noir
Száraz minőségi vörösbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Nagy odafigyelést igénylő szőlőfajta. Nehéz jó szőlőt nevelni belőle és nehéz belőle jó bort készíteni, de borászati csapatunk szaktudásával és felügyeletével sikerült egy közepesen testes bort alkotnunk, amely megmutatja a fajta összes jellegzetességét. A pikáns és a fekete cseresznyére emlékeztető ízeket lágy földi szeder íz követi, és egy kevés füstölt tölgyfa zamat a végén. Ajánljuk sült pulykához, vegyes gyümölcsökkel tűzdelt kacsához, mely ezzel a borral van meglocsolva. Ez a szőlőfajta remekül illik vadételekhez és sajtokhoz, esetleg rántott sajthoz. Szobahőmérsékleten fogyasszuk.

Oaked Chardonnay
Száraz minőségi fehérbor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
A barackos gyümölcsízektől jól elkülönülnek a mogyoróra és tölgyfára emlékeztető zamatok, melyeket a szájpadlás felső részén hátul lehet érezni. Szintén gondos kézi szüret eredménye ez a klasszikus borfajta. A Chardonnay fajtára mindig jellemző a lágy, ugyanakkor nagyon elegáns íz, valamint a férfiasan markáns illat. Nekünk ezek mellett sikerült készítenünk egy olyan bort, amelyben a borvidékünkre jellemző igazi gyümölcsízeket és zamatokat is érezni. Sokféle ételhez tudjuk ajánlani: halételekhez, pulykához, a legtöbb tésztaételhez és a könnyű vörös húsokhoz egyaránt. Friss paradicsomból készített mártás, bazsalikommal, olívaolajjal, kevés borssal és kakukkfűvel, valamint ezzel a borral felöntve, mely házi tésztával van szervírozva kitűnő párosítás ehhez a borhoz. Másik ajánlatunk a már említett, de itt is remekül harmonizáló íz együttest produkáló tenger gyümölcsei párosítás.


SINGLE VINEYARD SELECTION
“DŰLŐSZELEKTÁLT BOROK BORCSALÁDJA”


Barrique Chardonnay

Barrique hordóban (tölgyfahordó) erjesztett száraz fehér minőségi bor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Ez a borkülönlegesség a Balatonboglári Borgazdasági Rt. és Anglia vezető borimportőrének (Myliko) a közös vállalkozásaként született. A kora reggeli szüretelésű Chardonnay szőlőfürtöket gondosan elhelyezve, egy tankprésben préselik ki, és szabadon kifolyó mustot hűtött környezetben található (Barrique érlelő pince) magyar, illetve importált francia Barrique hordókban erjesztik. Ezt követi egy legalább 6 hónapos Barrique hordós érlelés. Elegáns, zamataiban és ízeiben is egyaránt gazdag bor. A rendkívül gyümölcsös zamatok és a tölgyfa jellegzetes ízei hosszasan oszlanak el, kiemelve a bor finom savait és hosszan tartó utóízét. A legjobb aperitif és kiváló kísérője a pulykának; halaknak; különféle előételeknek és a különlegesen elkészített ételeknek; nagyon ízletes grillezett ételekhez, ihatják jófajta Brie sajtokhoz, vagy kék sajtokhoz is. A sajtokhoz ajánlunk friss fehérkenyeret fogyasztani, mert így az ízek jobban szétterülnek a szájban.

Barrique Cabernet Sauvignon

Barrique hordóban (tölgyfahordó) érlelt száraz vörös minőségi bor
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Ez a borkülönlegesség szintén a BB és a Myliko vállalkozásának az eredménye. A gondos szüretet követően a Cabernet Sauvignon fürtöket héjon erjesztik, hogy megkapják a megfelelő színt, elnyerjék ízeit és elérjék a kellő tannin tartalmat. Ezután egy legalább 12 hónapos Barrique hordós érlelés következik, hogy a bor ízei megfelelőképpen összeérjenek és a zamatanyagai lágyabbak legyenek. Ezek a Barrique hordók egy vagy két éves magyar és francia tölgyfából készülnek.
Ez egy elegáns, kiforrott borkülönlegesség, amely megállja a helyét a nemzetközi, nagy hagyományokkal rendelkező vörösbor piacon is. A fekete ribizli és a felismerhető tölgyfa ízei a kóstoláskor enyhén tanninos jelleggel nyilvánulnak meg. Ajánljuk kedves figyelmükbe különböző húsokhoz, vadhúsokhoz, pikánsan fűszerezett ragukhoz, sajtokhoz, (a száraz vörösborok általában jól illenek a Brie jellegű sajtokhoz), esetleg sajtszószos tésztákhoz, vagy bármely erősen fűszerezett ételhez. Szobahőmérsékleten fogyasszák.


Pezsgők


Chardonnay
Brut fehér pezsgő
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Klasszikus Chardonnay fajtából készült pezsgőfajta. Enyhén édeskésnek hat, mivel nagyon jól érezhetőek a különféle gyümölcsökre emlékeztető ízek és zamatok. Kellemes krémes jellege van. Színe az óaranyhoz hasonlítható a legjobban. Illata a Chardonnay gazdag és jellegzetes zamatait juttatja eszünkbe.


Chardonnay-Pinot-Noir

Brut fehér pezsgő
0,75 l palackos kiszerelésben kapható
Rendkívül elegáns, egy híres champagne-i pezsgőfajta ízeihez lehetne hasonlítani zamatait. Különlegesen finom, friss és könnyed illata van. Megkapó savai vannak, és érezhető a tájjelleg híres gyümölcsössége. Finoman és aprón gyöngyöző buborékok ezreit lehet érezni, miközben kortyolgatjuk. Méltó párosításként bátran ajánljuk egy jó kaviárhoz; vagy egy jól elkészített enyhén csípős és fűszeres krémleves mellé is illik, de akár eperhez is ihatják. Világosabb, mint a Chardonnay, inkább a friss, egészséges szalma színét juttatja az eszünkbe. Igazi száraz pezsgőkülönlegesség.

Pinot Grigio

Az érett õszibarack és a szõlõ aromajellegének nagy intenzitású jelenléte jellemzõ, ami kellemes harmóniában megjelenõ ízekkel és friss aromákkal párosul. Mindez arra csábítja a fogyasztót, hogy igyon még egy pohárral. A selymes szerkezet, a pici, elegáns buborékok és a hosszan tartó habzás teszik kedvelt itallá ezt a pezsgõt. Az elsõdleges íz- és aromaanyagok széles skálája, az elegáns külalak, az összetett ízvilág mind hozzájárul a Pinot Grigio pezsgõ élvezetéhez.

 

 

Kapcsolat


 

Borászat:
Balatonboglári Borgazdasági Rt.
8630 Balatonboglár
Zrínyi Miklós u.93
Tel.: 85 500 400
Fax: 85 500 444
Email: info@chapelhillwine.com

Értékesítés és Marketing:
1222 Budapest
Háros u. 2-6.
Tel.: (+36)1 42 42 500
Fax: (+36)1 226 0429
E-mail: info@chapelhillwine.com


Nagyobb térképre váltás


A szócikkhez társított címkék:
borász , borászok , Dél-Balatoni Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Légli Ottó
Légli Ottó a balatonboglári Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság vezetője és borásza. Szőlőterületei Balatonboglár Borvidéken a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Gálné Dignisz Éva
Gálné Dignisz Éva okleveles borászmérnök, aki a Kunsági Borvidéken a Gál Szőlőbirtok és Pincészet vezetője. A 95 hektáros ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dúzsi Tamás
Dúzsi Tamás 7 gyermekes családapa, aki 1994-ben alapította borászatát Szekszárdon, egy családi pincészetet. Neve: Dúzsi Tamás ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Év Bortermelője 2010 - Az 5 jelölt
2010-ben is megrendezésre került az Év Bortermelője választás. November 8-án lezárult a szakmai megmérettetés első fordulója, ahol 59 ...
2010-11-10 | témakör: Díjak, fesztiválok | további részletek »»»
Kőporos Borászat
Simkó Zoltán 1993-ban indította el birtokát, a Kőporos Pincészetet 7,2 hektár területen az Egri borvidéken. A borászkodást ...
2010-11-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.