Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Provence-i borvidék
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-10-13 13:56:02
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Földrajzi elhelyezkedés: Provence Franciaország délikeleti részén terül el. A Földközi-tenger, a Rhône folyó és a Côte d’Azur határolja.

A Provence-i borvidék területe: kb. 26.000 Ha

A borvidék régiói: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix, Les Baux, Coteaux Varois, Bandol, Palette, Cassis, Coteaux de Pierrevert és Bellet.

 

A borvidék adottságai

 

Provence-ban már 2.600 éve készítenek bort, ezért kijelenthetjük, hogy Franciaország legrégebbi borvidéke. Ezen kívül Provence a rozé hazája, hiszen a régió borainak 88%-a [rozébor]. Fantasztikus borait a jó adottságokkal rendelkező klímájának köszönheti. Sok napsütés, kevés eső, meleg napok és hűvös éjszakák jellemzik. A Misztrálnak köszönhetően a szőlőültetvények mindig szárazak, tiszta az ég és a kártevőket is távol tartja. A jó minőségű szőlők termesztéséhez átlagosan évi 1.400 napsütéses órára van szükség. Provence-ban a napsütéses órák száma eléri a 2.700-3.000 órát is. Változatos domborzatának, talajösszetételének, klímájának hála sokféle szőlőnek ad otthont a borvidék. Míg a borvidék nyugati felén mészköves a talaj, addig kelet felé haladva kristályos gránit és vulkanikus kőzetek teszik sokoldalúvá a szőlőültetvényeket.


Provence-ban már 2.600 éve készítenek bort, ezért kijelenthetjük, hogy Franciaország legrégebbi borvidéke. Ezen kívül Provence a rozé hazája, hiszen a régió borainak 88%-a rozébor. Fantasztikus borait a jó adottságokkal rendelkező klímájának köszönheti. Sok napsütés, kevés eső, meleg napok és hűvös éjszakák jellemzik. A Misztrálnak köszönhetően a szőlőültetvények mindig szárazak, tiszta az ég és a kártevőket is távol tartja. A jó minőségű szőlők termesztéséhez átlagosan évi 1.400 napsütéses órára van szükség. Provence-ban a napsütéses órák száma eléri a 2.700-3.000 órát is. Változatos domborzatának, talajösszetételének, klímájának hála sokféle szőlőnek ad otthont a borvidék. Míg a borvidék nyugati felén mészköves a talaj, addig kelet felé haladva kristályos gránit és vulkanikus kőzetek teszik sokoldalúvá a szőlőültetvényeket.


 

Fő fehér szőlőfajtái:

 

  • Rolle (aka Vermentino)
  • Ugni Blanc (aka Trebbiano)
  • Bourboulenc
  • Clairette
  • Marsanne
  • Roussanne
  • Grenache Blanc

 

Fő kék szőlőfajtái: 

 

  • Grenache Noir
  • [Syrah]


  • Mourvedre
  • Carignan
  • Cinsault
  • Counoise
  • Tannat
  • [Cabernet Sauvignon]

 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.