Már 529 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


[Sajtolás]? előtti szőlőszem-összezúzás, vagy a cefrében található szilárd részek folyadék felszíne alá juttatása az ecetesedés elkerülése érdekében. Ezeket a szilárd részeket törköly-kalapnak is nevezik, amelyeknek tartósan nem szabad levegővel érintkezniük. Az ecetesedés elkerülése mellett ez azért is nagyon fontos, mert így a szőlő héjából a színanyagok jobban kioldódnak. Az erjedés során keletkező szénsav emeli a felszínre a törkölyt, amikor pedig az erjedés véget ér, a törköly a must alján marad, s megkezdődhet a must hordóba való átfejtése.


A szócikkhez társított címkék:
cefre , ecetesedés , erjedés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Törköly
A törköly azoknak a szőlőrészeknek a neve, amelyek a préselés, taposás, vagy sajtolás után visszamaradtak. Ezek a szilárd részek a héj ...
2009-10-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Erjedés
Lásd: ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mokos Családi Pincészet - Villányi Borvidék
A Pincészet Bemutatása A Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék ...
2014-07-17 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Frankos Borház
A családi vállalkozást Pethő Lászlóné borász-okleveles borbíráló vezeti, aki 1988-tól, az alapítása óta tagja a ...
2014-01-01 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Demizson
Francia eredetű szó, dame Jeanne (Johanna asszony) tengerész nyelvi elnevezésből származik. Magyarországon tájegységenként más-más ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borvirág
A borvirág a bor felületén megjelenő, kezdetben vékony-, majd fokozatosan vastagodó speciális penészfajta. Megjelenésének oka a bor levegővel ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bacchanália
A szó jelentése az ókori görög birodalom idejéből eredeztethető. Bacchus a görög mitológiában a bor, borivás, szőlő istene volt. Az ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borrendek
Már a középkorban borrendek alakultak Európa-szerte. A borlovagrendeknek is nevezett társaságok céljukként tűzték ki a borral kapcsolatos ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online