Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A borospohárnak fontos szerepe van a bor kóstolása során. Formája meghatározza azt, hogy a bor illata, íze mikor jut el a kóstoló érzékszerveihez. Ezért sem mindegy, hogy milyen pohárból folyik a kóstolás. A jó bor több aromaréteggel rendelkezik, s ezek más-más fázisban érezhetők. A gyümölcsös-, virágos aromák gyorsan elillannak, ezek a boroskehely felső részében találhatók. Ezért fontos a kehely felső, öblös része, amely viszonylag nagy felületre vezeti ezt a gyorsan elillanó aromát, hogy a lehető legkönnyebben megérezhesse fogyasztója. A vanília, vagy fa aroma inkább a pohár alsó részébe összpontosul.

 

A pohár formája befolyásolja a bornak a nyelv egyes részeire való jutásának intenzitását is. Köztudott, hogy a nyelven a különböző ízek ízlelőbimbói más és más helyen találhatók. Ha a pohár szája megfelelő nagyságú, akkor a fejet nem kell megdönteni a kóstolás során, így a bor más helyen érintkezik a nyelvvel, mintha egy szűkebb pohárnál hátra kellene hajtania a kóstolónak a fejét. Borospohárnál külön szempont, hogy szárral rendelkezzen, hiszen a kóstolásnál így nem melegíti fel a kóstoló kezével a bort. Íratlan szabály, hogy a fehérborhoz kisebb poharat szokás használni, mint a vörösborhoz. Ez alól vannak kivételek, hiszen egy testes fehérbort nyugodtan lehet nagyobb kehelybe tölteni, de egy könnyed vörös kisebb pohárba töltésével sem vétünk hibát.


A szócikkhez társított címkék:
aroma , bor illata , borkóstolás , pohár formája

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csányi Pincészet - Villányi borvidék
A Csányi pincészet Magyarország egyik legmodernebb borászati üzeme Villányban, ahol a fejlett tech­no­ló­gia mellett a ...
2017-09-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökerük ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mokos Családi Pincészet - Villányi Borvidék
A Pincészet Bemutatása A Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék ...
2014-07-17 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Frankos Borház
A családi vállalkozást Pethő Lászlóné borász-okleveles borbíráló vezeti, aki 1988-tól, az alapítása óta tagja a ...
2014-01-01 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.