A borospohárnak fontos szerepe van a bor kóstolása során. Formája meghatározza azt, hogy a bor illata, íze mikor jut el a kóstoló érzékszerveihez. Ezért sem mindegy, hogy milyen pohárból folyik a kóstolás. A jó bor több aromaréteggel rendelkezik, s ezek más-más fázisban érezhetők. A gyümölcsös-, virágos aromák gyorsan elillannak, ezek a boroskehely felső részében találhatók. Ezért fontos a kehely felső, öblös része, amely viszonylag nagy felületre vezeti ezt a gyorsan elillanó aromát, hogy a lehető legkönnyebben megérezhesse fogyasztója. A vanília, vagy fa aroma inkább a pohár alsó részébe összpontosul.
A pohár formája befolyásolja a bornak a nyelv egyes részeire való jutásának intenzitását is. Köztudott, hogy a nyelven a különböző ízek ízlelőbimbói más és más helyen találhatók. Ha a pohár szája megfelelő nagyságú, akkor a fejet nem kell megdönteni a kóstolás során, így a bor más helyen érintkezik a nyelvvel, mintha egy szűkebb pohárnál hátra kellene hajtania a kóstolónak a fejét. Borospohárnál külön szempont, hogy szárral rendelkezzen, hiszen a kóstolásnál így nem melegíti fel a kóstoló kezével a bort. Íratlan szabály, hogy a fehérborhoz kisebb poharat szokás használni, mint a vörösborhoz. Ez alól vannak kivételek, hiszen egy testes fehérbort nyugodtan lehet nagyobb kehelybe tölteni, de egy könnyed vörös kisebb pohárba töltésével sem vétünk hibát.
Szponzorált linkek: