Aszúsodás
Az aszúsodás alatt azt értjük, amikor a szőlő a [Botrytis cinera]? gombával megfertőződik, és megindul a nemesrothadás folyamata, ami elengedhetetlen az aszúbor előállításához.
Az aszúsodás akkor tekinthető jónak, ha az alábbi három feltétel teljesül:
-    nedves, párás időjárás, ami előidézi majd a gombafertőzést,  a szőlőt teljes érésében érje
-    a szőlőfürtökön a bogyók sérülésmentesek legyenek
-    a rothadás ideje alatt hosszú, száraz időjárás
A sok csapadék hatására a szőlőszemek telítődnek, majd pedig fel is repednek, így tud a gomba behatolni a szőlőszembe, amely a száraz napokon a szőlőszemek töppedését, aszúsodását eredményezi – a szőlőszem vizet veszít a szárazságban, így nő a savtartalom és a cukortartalom.
Szponzorált linkek:
