Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Olaszrizling
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-09-04 14:35:42
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Ahány forrás, annyi eredetjelölés. Vannak akik francia területről származtatják, vannak akik szerint Észak-Olaszország lankáiról került Magyarországra. Ezt a furcsa kettősséget tetézi, hogy hazánkba német közvetítéssel került, nevét is ők adták, hogy megkülönböztessék a [rajnai rizling]től. Egy azonban biztos: az [Olaszrizling] hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, tekintve, hogy a [tokaji borvidék] kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik. Kárpát-medencei széles elterjedése minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az [Olaszrizling] rendkívüli termékenységével szemben a legkevésbé igényes szőlőfajta. Kiválóan megterem a legmostohább körülmények között is, sőt termőtalaj tekintetében sem válogatós: a homokos területeken is remekül érzi magát.


Ahány forrás, annyi eredetjelölés. Vannak akik francia területről származtatják, vannak akik szerint Észak-Olaszország lankáiról került Magyarországra. Ezt a furcsa kettősséget tetézi, hogy hazánkba német közvetítéssel került, nevét is ők adták, hogy megkülönböztessék a [Rajnai rizling]től. Egy azonban biztos: az [Olaszrizling] hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, tekintve, hogy a [tokaji borvidék] kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik. Kárpát-medencei széles elterjedése minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az [Olaszrizling] rendkívüli termékenységével szemben a legkevésbé igényes szőlőfajta. Kiválóan megterem a legmostohább körülmények között is, sőt termőtalaj tekintetében sem válogatós: a homokos területeken is remekül érzi magát.


Későn, október elején/közepén éri el a szüretelhető 19% m/m-es cukorfokát. Fürtje kicsi vagy közepesen nagy, tömött és gyakran nevel mellékfürtöket is. Apró, vékony héjú, sárgászöld bogyói igen lédúsak, aszúsodásra hajlamosak.
Az [Olaszrizling]ből készült borok íze a kesernyés mandulára emlékeztet, de kedvező évjáratokban és megfelelő borászati ismeretekkel élvezetes, édes borkülönlegesség termelhető belőle. A [Zalai Borvidék] és az [Egri Borvidék]en késői szüretelésű [Olaszrizling]ből készült száraz fehérborok ízében határozott gyümölcsös fajtajelleg fedezhető fel, amelyben jól kivehető a fahordós érlelés jellegzetes ízvilága is.

  
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.