Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Mokos Családi Pincészet - Villányi Borvidék
Verzió: 1  
Változtatta: mokoswinery
Változtatás dátuma: 2017-02-03 14:58:43
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Pincészet Bemutatása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék életében. A nagy áttörést a pincészet életében a 2003-as év hozta, amikor Palkonyán, a Weingarten dűlőben 15 hektár szőlő telepítésébe kezdett Mokos Gábor. A Pincészet építése az egykori palkonyai kőbánya felhagyott bányaudvarában 2010-ben kezdődött meg. A páratlan környezetben megvalósult pince-beruházás eredményeként jött létre a közel kétezer négyzetméteres borászat, csodás rálátással a palkonyai pincesorra, a műemléki körtemplomra, és a virágzó gyümölcsösre a völgy túloldalán.
A Szőlőterület és a közel 45 hektáros gyümölcsös adta zamatos termésre építve készülnek a klasszikus villányi vörösborok, és gyümölcsbor-különlegességek.
Bár az utóbbi évtizedben a területek nem kerültek bővítésre, más irányú fejlesztések kezdődtek. A Pincészet fő célja a kisebb borvidéki települések életének felpezsdítése és Palkonya kulturális fellegvárrá emelése a Villányi Borvidéken.
A borkóstoló terem és a barrique hordós érlelő mellett, a modern borászati technológiai tér fölött egy színház- és rendezvényterem is kialakítása került. Ez a pince-színház fűzi szorosabbra a bor és kultúra közti kapcsolatot különleges gasztro-kultrális élményeket biztosítva a közönségnek.

Borok

A szőlőültetvényeken megtalálhatóak a régióra jellemző hazai és nemzetközi fajták is úgy mint a portugieser, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon és a merlot.
Az utóbbi időben a borfogyasztás a könnyed vörös és rozéborok felé tolódott el. Alkalmazkodva a trendekhez, 2013 a Mokos Pincészet életében a rozé éve volt, mivel szinte minden szőlőfajtából készült rozé, amivel a korábbi évek bortermelése megtriplázódott.

Cserszegi Fűszeres 2013
A már megszokott üde, gyümölcsös frissesség és magas illatintenzitás jellemzi. Letisztult, jóivású száraz fehérbor. 12 fokra lehűtve nagyon jó társ előételekhez, salátákhoz és fehér húsból készült ételekhez.

Pinot Noir Rozé 2013
Frissítő, hagyományos villányi rozébor. Jól lehűtve akellemes, rozékra jellemző citrusos ízvilágával a nyáriesték ideális kísérője.

Cabernet Franc Rozé 2013
Narancssárgába hajló színű, félszáraz rozé. Játékosságát és gyümölcsösségét a maradék cukor még jobban kiemeli.
 

Rozé Cuveé 2013
A villányi régió jól megszokott rozé házasítása, amely a pinot noir citrusosságát, a kékfrankos fűszerességét és a cabernet franc gyümölcsösségét ötvözi.
 

Merlot Rozé 2013
Kellemes színét a csupán 3 órás héjon tartásnak köszönheti. Könnyedségének és gyümölcsösségének titka a koracél tartályban történő reduktív érlelés, amelynek eredménye egy friss és fiatalos bor. Fogyasztása a gyümölcsös ízek kedvelőinek 10-12 fokra lehűtve ajánlott.
 

Gyöngyöző Rozé Cuveé 2013
A palackozásnál hozáadott extra széndioxidnak köszönhetően igazán citrusos, fiatalos és frissítő bor.

Gyöngyöző Rozé Cuveé 2013
Pincészetünk idén először készített gyöngyöző rozét, ami máris pozitív visszhangra talált a bor a fogyasztók körében.
 

Portugieser 2013
Rubinvörös színű, lágy, bársonyos ízkarakterű bor, mely igen finom gyümölcsillatokkal rendelkezik. Ünnepivé varázsol egy kellemes borjúpaprikást 16-18
fokos hőmérsékleten fogyasztva.

Kékfrankos 2011
Koncentrált, gazdag ízvilágú, elegáns vörösbor. A kíméletes borkészítési eljárásnak köszönhető, üde gyümölcsösség a fajtára jellemző kellemes fanyarsággal és fűszerességgel kitűnően harmonizál. Mély, rubinvörös színű, karakteres, férfias bor, amely tökéletes kísérője a magyaros ételeknek. 16-18 fokra lehűtve ajánlott fogyasztani.
 

Merlot 2009 Barrique
Harmonikus, kiegyensúlyozott vörösbor családi pincészetünk legjobb Merlot tőkéiről. Aromavilágát a merlotra jellemző gyümölcsösség uralja. Szép sötétvörös színű, finom, közepesen testes bor.
Báránysült mellé ajánlott, 16-18 fokra lehűtve.

Pinot Noir 2009 Barrique
Érzékeny és kényes szőlőfajta a Pinot Noir. Finom, elegáns borát elsősorban azoknak ajánlják, akiknek fontos az egészség, ugyanis valamennyi vörösbor közül az e szőlőfajtából készült bor tartalmazza a
legtöbb reservatol-t. 16-18 fokos hőmérsékleten kiváló választás báránysülthöz.

Cabernet Sauvignon 2009 Barrique
A Cabernet Sauvignon tőkék adta szőlő karakteres,férfias, testes bor, melyet a két két évig 225 literes barrique hordóban érleltünk. Marhahúsok kísérőjeként 16-18 fokon érdemes fogyasztani.
 

Cabernet Franc 2009 Barrique
Fajtára jellemző, komplex, fekete bogyós gyümölcsök ízvilágát idéző bor, közel két éves első töltésű 225 literes tölgyfahordóban érlelve. 16-18 fokra lehűtve különleges kísérője lehet a vadhúsból készült ételeknek.

Cabernet Franc Selection 2008
Fajtára jellemző, komplex, fekete bogyós gyümölcsök ízvilágát idéző bor, mely a Pincészet Brutus nevű, első töltésű 500 literes tölgyfahordóiban két évet érlelődött.
Mindössze 500 palack kerül belőle forgalomba.

 

Gyümölcsbor különlegességek


A gyümölcs szedését követően azonnal bekerül a gyümölcsfeldolgozóba. Itt a gyümölcsök mosása, magozása a szüretet követően 20 percen belül megtörténik. Az elkészített gyümölcslé hűthető acéltartályokba kerül. A bor erjedése oxigéntől elzárt környezetben, hidegen történik, így a gyümölcs természetes, friss ízvilága és vitamintartalma a borban is megmarad. Többszöri átfejtéssel a bor letisztul, majd ezt követően palackozásra kerül.

 

Almabor

A fehérborokat idéző, halvány almás ízzel fűszerezett száraz bor. Könnyedebb saláták és húsételek tökéletes kísérője.

 

Barrique Meggybor

Egy igazán gyümölcsös száraz bor, melynek különlegességét a tölgyfahordós érlelés adja. Füstös, enyhén vaníliás és kávés ízvilággal gazdagított, folyékony bon-bon csoda. “2014-es év gyümölcsbora” a IV Nemzetközi Gyümölcskészítmények Verseny alapján.

 

Őszibarack bor

Napsütötte palkonyai sárga húsú őszibarackból készült édes desszertbor különlegesség. Bár a nagy nedvességtartalma miatt kevésbé karakteres gyümölcs, a bor mégis visszatükrözi a hamvas barack illatát és ízét.

 

Cseresznyebor

Friss, zamatos summit cseresznyéből készült gyümölcsbor. Ízében a gyümölcsösség visszafogottabb, valamint portói borokra jellemző zamatok is megjelennek. Aki a cseresznyét szereti, az imádni fogja ezt a palackba zárt édes nedűt is.

 

Szilvabor

A pincészet saját termelésű, német szilvafajtáiból készülő bor, mely a kíméletes borkészítési technológiának köszönhetően a vörösborokat idéző szép, áttetsző színnel rendelkezik. A szőlőhöz hasonlóan, a szilva íz és illatanyaga is a héjában tárolódik, így hosszabb erjesztési idő szükséges a zamatok kinyeréséhez. A “2013-as év gyümölcsbora” cím nyertese.

 

Ribizlibor

A gyümölcsre is jellemző fanyarkás íz és játékos savak jellemzik. Kellemes rubinvörös színű édes gyümölcsbor.

 

Eperbor

A magas cukortartalmú epernek köszönhetően egyedállóan zamatos, friss gyümölcsbor. Íze és illata tökéletes harmóniában van, igazi ínyenceknek ajánlott.

Kajszibarack bor

Az egyik legédesebb gyümölcsbora a Pincészetnek. A kajszibarack gyümölcsként is igen karakteres. Ez a vad, kirobbanó gyümölcsösség a borban kiválóan tükröződik. Túrós süteményekhez ideális desszertbor lehet.

 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.