Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fekete Borpince
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2012-04-02 12:14:56
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

 

A pincéről:

A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A kedvező

talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A pincészet életében sikerült végrehajtani a fontos technológiai fejlesztéseket, valamint a pince és feldolgozótér felújítását és bővítését. Jelenleg az erjesztő, tároló és palackozó összterülete meghaladja a 800 m2-t. A pince 270 m-re, a tároló kapacitás 700 hl-re növekedett. A mostani méret és a technológiai felszereltség éppen ideális egy modern, de még emberléptékű, családias pincészet számára. A pincészet újabb építésű részében egy romantikus hangulatú belső kóstolóhelyiség mellett a hozzá vezető úton több helyen, a pince két oldalán bérelhető bortrezorokat is kialakítottunk, melyekben legalább 200-300 palack bor tárolható biztonságos körülmények között. A feldolgozó és a pince közötti területen egy nagyméretű hordóból hangulatos finn szaunát hoztunk létre, ami a hozzánk érkező vendégek kényelmét, felfrissülését szolgálja.


A borkészítésről (Fekete Mihály, a Fekete Borpince tulajdonosának vallomása):

"A családi hagyományokat követve, szüleim fél évszázada megkezdett munkáját folytatva kezdtem el borokat készíteni. Kezdetben saját magam és családom részére állítottam elő a bort, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végeztem a munkám. A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a környezet iránti tisztelet és a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozta meg. Később a borkészítés választott szakmám és hivatásom lett, a pincészet kibővült és családi vállalkozássá nőtte ki magát. Elmondhatom, hogy borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának megőrzésére nagy hangsúlyt helyezek. Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, jól felismerhetően és telten gyümölcsös ízvilágú, tartalmas és jól iható kézműves szekszárdi borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket."


 

A borokról:
 

A pincészet borai között megtalálhatók a fajtajelleges, helyinek mondható szekszárdi vörösborok, mint a kadarka, a kékfrankos, a zweigelt, valamint a közkedvelt világfajták is, mint a cabernet sauvignon, a merlot vagy a syrah. Népszerű a pince rosé és siller bora is, könnyedségük mellett intenzív és egyértelmű piros bogyós gyümölcsös illat- és ízviláguknak köszönhetően. A fehérborok közül is többféle készül, így van cserszegi fűszeres, olaszrizling és chardonnay szőlőből készült bor is. Különlegességnek számít az illatos fehér kadarka és a késői szüretelésű tramini szőlőből készült félédes desszertbor. Vörösbor-házasításból a hagyományos szekszárdi (kékfrankos, kadarka, merlot, cab. sauvignon borokból álló) Bikavér (Cuvée) mellett van klasszikus bordeaux-i válogatás cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borokból összeállítva Misztérium Cuvée néven, valamint cabernet sauvignon és kékfrankos borok házasításai Letícia és Obsitos Cuvée nevek alatt. A pince egyedi és sokak által ismert és kedvelt cuvée-különlegessége a hatféle bor házasításából készült Patikárius Cuvée. A pince legújabb bora a cabernet sauvignon és syrah fajtákból álló fiatalos, lendületes Mókamester Cuvée.Az eredményekről:

"A Fekete Borpince számos hazai díj és elismerés mellett nemzetközi szinten is komoly eredményeket ért el. Fekete Mihály legújabb sikerét 2008-ban, a nagy presztízsű brüsszeli "Monde Selection" nemzetközi borversenyen aratta, ahol egyetlen magyar aranyérmesként egyből duplázni tudott. Az eddig is számtalan díjat hozó 2003-as Cabernet Sauvignon Barrique mellett a versenyeken most debütáló 2004-es Cabernet Sauvignon is aranyérmet nyert. Az utóbbi években a szekszárdi pincészet borai egyre ismertebbé váltak. A brüsszeli borverseny sikere, a dupla aranyérem immár nemzetközi szinten is növeli a Fekete
Borpince és a szekszárdi borok hírnevét."
A pince 2008-as Syrah és 2007-es Cabernet Sauvignon bora a 2011. évi Országos Borversenyen aranyérmet nyert, a 2007-es Kadarka pedig a 2011. évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen az aranyérem mellett 'A borvidék legjobb kadarkája' címet is elnyerte.A vendéglátásról:

A festői környezetben található közel 120 éves, eredeti építésű pince igazi vendégcsalogatónak számít. A borpince hangulatos környezetében a borkóstolás maradandó élményt jelenthet minden látogatónak. A pincében a nyári időszakban kint és bent összesen akár 50-60 fő, télen 25-30 fő ellátása oldható meg. A hagyományos borkóstolás mellett vendégmarasztaló rendezvények, kiadós vacsorák és kényelmes szállások finn hordószaunával gondoskodnak a vendégek kikapcsolódásáról és
pihenéséről. A pince a vendégeket egész évben széleskörű, egyedi élményt nyújtó szolgáltatásokkal is várja (kulturális és
gasztronómiai jellegű tematikus borkóstolók, rendezvényszervezés, gyermek és családbarát pince, dűlőbejárás, élményszüret, stb.).


 

A pince honlapja:
www.feketeborpince.hu


A pince GPS koordinátái:
N 46° 20' 061  E 18° 41' 431

E-mail:
info@feketeborpince.hu

Mobilszámok:
Borrendelés, információ: +36-30/92-95-732 (Fekete Mihály)
Vendéglátás, szállás:       +36-30/388-42-30 (Wirth Mária)

Vezetékes telefonok:
Pince:      74/712-906
Székhely: 74/414-785

Címek:
Pince (borvásárlás, vendéglátás):
Fekete Borpince Szekszárd, Iván-völgy, hrsz. 9662. 
Székhely (postacím): 7100 Szekszárd, Zápor u. 3.
 
 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.