Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Újbor
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-07-21 13:39:18
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, melyekben még nem fedezhetőek fel, még nem annyira dominánsak az illatok és ízek.

Az újbort azonnal palackozzák, csak később alakulnak ki benne az érlelési jegyek. Még nyugtalan, széndioxidot is tartalmaz.

Másik elnevezése a primőr bor.

Az aszú készítésben is nagy szerepet játszik, hiszen az aszúszemek leválasztása után mustot vagy fiatalbort töltenek hozzájuk.


Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss, illatos, szőlő ízeket és illatokat hozrdoznak és gyakran enyhén szénsavasak.

 

Másik elnevezése a [primőr bor]. Ez a fajta már november, december környékén elkészül. A szüret augusztusban vagy szeptember elején megtörténik, az erjedés pedig nem tart tovább két hétnél, majd másfél-két hónap érlelést követően palackozzák.

Nem minden szőlőfajta alkalmas újbor készítésére, mert a jellegzetes jegyek csak érlelés közben alakulnak ki. Ezzel szemben a [Csabagyöngye] vagy az [Irsai Olivér] primőrbornak a legtökéletesebb.

 

Az [aszú] készítésben is nagy szerepet játszik, hiszen az aszúszemek leválasztása után mustot vagy fiatalbort töltenek hozzájuk.

 


Körülbelül egy évig, tehát a következő szüretig számít egy bor újbornak.

 

 

 Legismertebb újbor a francia [Beaujolais].


 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa