Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Újbor
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2021-01-14 09:12:19
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss, illatos, szőlő ízeket és illatokat hozrdoznak és gyakran enyhén szénsavasak.


Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss, illatos, szőlő ízeket és illatokat hozrdoznak és gyakran enyhén szénsavasak.


 

Másik elnevezése a [primőr bor]. Ez a fajta már november, december környékén elkészül. A szüret augusztusban vagy szeptember elején megtörténik, az erjedés pedig nem tart tovább két hétnél, majd másfél-két hónap érlelést követően palackozzák.

Nem minden szőlőfajta alkalmas újbor készítésére, mert a jellegzetes jegyek csak érlelés közben alakulnak ki. Ezzel szemben a [Csabagyöngye] vagy az [Irsai Olivér] primőrbornak a legtökéletesebb.


Másik elnevezése a [primőr bor]. Nnovember, december környékén elkészül. Augusztusban vagy szeptember elején szüretelik, az erjedés két hétnél nem tart tovább, ezután másfél-két hónapig érlelik, majd palackozzák.

Nem minden szőlőfajta alkalmas újbor készítésére, mert a jellegzetes jegyek csak érlelés közben alakulnak ki. A [Csabagyöngye] vagy az [Irsai Olivér] például primőrbornak a legtökéletesebb.


 

Az [aszú] készítésben is nagy szerepet játszik, hiszen az aszúszemek leválasztása után mustot vagy fiatalbort töltenek hozzájuk.


Az [aszú] készítésben játszott szerepe jelentős, hiszen a leszedett aszúszemekre mustot vagy fiatalbort töltenek.


 


Körülbelül egy évig, tehát a következő szüretig számít egy bor újbornak.

Legismertebb újbor a francia [Beaujolais].


Legismertebb újbor a francia [Beaujolais].

 


 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.