Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Talaj és domborzat
Verzió: 3  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:41:58
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Talaj és domborzat


A talaj tápanyaghiánya komoly gondot okozhat a szőlőtermesztésben. Jobb szőlőminőséget kapunk, ha a szőlő védve van, és csak a növekedésre kell koncentrálnia. Túl gazdag talajon a szőlő nagy lombot növeszt, így ha azokat nem ritkítják meg eléggé, akkor a szőlő nem fog beérni, mert nem éri elegendő napfény, viszont a dús lombozat miatt könnyen megállhat a levegő a bogyók körül, és rothadást idézhet elő.

A talaj tápanyaghiánya komoly gondot okozhat a szőlőtermesztésben. Jobb szőlőminőséget kapunk, ha a szőlő védve van, és csak a növekedésre kell koncentrálnia. Túl gazdag talajon a szőlő nagy lombot növeszt, így ha azokat nem ritkítják meg eléggé, akkor a szőlő nem fog beérni, mert nem éri elegendő napfény, viszont a dús lombozat miatt könnyen megállhat a levegő a bogyók körül, és [rothadás]t idézhet elő.

Tápanyagokon kívül az ásványi anyagok jelenléte is igen fontos tényező, elengedhetetlen az egészséges növekedéshez. Azonban a túlzott mennyiség is problémát okozhat. A túlzott mésztartalmú talaj nagyon jó vízelvezetéssel rendelkezik, viszont érzékennyé teszi a szőlőt a sárgulásra. A sárgulás következménye, hogy a szőlő lombja megsárgul, majd ledobja a fürtöket a csökkenő fotoszintézis miatt. A sárgulás másik kiváltója a vashiány lehet, ilyenkor szokták a talajt vas-szulfiddal kezelni.


Kapcsolódó anyagok:
[Borkészítés folyamata]
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa