Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Préselés
Verzió: 2  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 13:28:09
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Préselés


A préslelési folyamat változó, attól függően, hogy milyen szőlőből készítünk bort. A fehérszőlők esetében a préselés az erjedés megkezdése előtt zajlik, a rozé és a vörösborok esetében a héjon áztatás után.
Régebben a függőleges, hagyományos prések voltak elterjedve, mára azonban inkább már a vízszintes présekkel dolgoznak a gazdák. A függőleges prés esetében a nyomás egy csavar által felülről jött. A vízszintes préseknél a nyomás a két végről jön, ezeket sokkal pontosabban lehet állítani és szabályozni. A lé mennyisége általában 1kg szőlőre vetítve 75cl mustnak felel meg.


A préslelési folyamat változó, attól függően, hogy milyen [szőlő]ből készítünk bort. A [fehérszőlő]k esetében a préselés az erjedés megkezdése előtt zajlik, a [rozé] és a [vörösbor]ok esetében a héjon áztatás után.
Régebben a függőleges, hagyományos [prés]ek voltak elterjedve, mára azonban inkább már a vízszintes présekkel dolgoznak a gazdák. A függőleges prés esetében a nyomás egy csavar által felülről jött. A vízszintes préseknél a nyomás a két végről jön, ezeket sokkal pontosabban lehet állítani és szabályozni. A lé mennyisége általában 1kg szőlőre vetítve 75cl [must]nak felel meg.


 

Kapcsolódó anyagok:
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.