Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Polgár Pincészet
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-07-19 10:29:30
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Történelem

 

Pince klasszikus családi vállalkozás. Tulajdonosai Polgár Zoltán, Katalin és két gyermekük. Annak idején az elsők között voltak, akik létrehozták saját pincészetüket. Jelenleg már 65 hektáron gazdálkodnak, szőlőik a legszebb dűlőkben találhatók. Talán az egyetlenek Villányban, akik a borvidék valamennyi fehér és vörös fajtáját termelik. A dinamikusan fejlődő pincészet tárolókapacitása 5000 hl. A szőlőtermesztéstől a palackozásig és borkereskedelemig mindennel foglalkoznak. A fajtáknak legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a szigorúan visszafogott termeléssel, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a borok állandó jó minősége garantált. Mindezt tanúsítják a hazai és nemzetközi borversenyeken elért gyakori aranyérmek és díjak is. Boraikra a legkorszerűbb technológiával párosult tradíció, tisztelet, a több évtizedes szakmai tapasztalat és a jó ízlés jellemző, nagyrészt a hazai vendéglátásban kerülnek forgalomba. Eddigi borászati életművének elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ra az „Év Bortermelőjévé" választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény.

 

A Polgár Pince a Villány-Siklósi borvidék teljes fehér- és vörösbor választékával rendelkezik. Siklóson, Máriagyűdön, Kisharsányban és Nagyharsányban vannak szőlőik, a helyi adottságoknak legmegfelelőbb fajtaválasztékkal. Fehér boraik közül kiemelkedő az élénk savú tüzes új hordós Kisharsányi Olaszrizling, az arisztokratikusan elegáns, diszkrét, barrique érlelésű Máriagyűdi Chardonnay és a késői szüretelésű, hársfavirágméz illatú hárslevelű, melyből kiemelkedő évjáratokban finom aszúbor készül, ilyenkor Villányi Aranyhárs néven kerül forgalomba, mint természetes édes bor. A gyakran túlérésben szüretelt, jellegzetes fűszeres illatú, lágyabb, aranysárga tramini, valamint hagyományos olaszrizling és keményebb savú rajnai rizling színesítik a fehér borok palettáját. Külön csemegének számít a gyönyörű illatú és gyümölcsízű száraz muskotály, mely novemberben primőrként is megjelenik. A vörösbor választék a könnyebb helyi fajtáktól a nagy világfajtákig terjed (Portugieser, Kékfrankos és Kadarka, Merlot és Cabernet Sauvignon és Franc), ideértve a különböző ideális házasítású „Cuvée" borokat is. Villány fő fajtájának számító lágyabb Kékoportó itt mindig könnyebb stílusú, gyümölcsös (különösen primőr korában) és bársonyos.

 

A Kékfrankos élénkebb savaival tűnik ki. A világfajta Merlot 1-2 éves ászkolás után megfelelő palackérettséggel bársonyos melegséget sugároz. A világsztár Cabernet Sauvignon és Francból hagyományos erjesztéssel készülnek a határozott fajtajellegű, telt, szép csersavakkal rendelkező vörösborok. Egy részük barrique hordós érlelést is kap, mely további aromákkal dúsítja az amúgy is ízgazdag borokat. A nagy Villányi Cuvée Barrique mellett a Rubin Cuvée és az Elixír Barrique Cuvée adják a ház nagy borait. Az üde Rosé többfajta vörös szőlőből készül. A pincészet a régi, pikánsan fűszeres ízű Kadarkával színesíti választékát, melynek egy részéből elegáns, könnyed Siller bor készül.

 

Polgár Pincészet2


Polgár Pincészet2


Polgár Pince

 

Polgár PincészetA Polgár család jelentős szerepet vállal a vendéglátásban is. A híres és látványos villánykövesdi pincesor közepén lévő régi és újabb borházuk a borturizmus egyik gyakran látogatott, megbecsült szentélye, ahol a bor alá való válogatott helyi étkekhez a legszebben illő borok kóstolhatók.


Polgár PincészetA Polgár család jelentős szerepet vállal a vendéglátásban is. A híres és látványos villánykövesdi pincesor közepén lévő régi és újabb borházuk a borturizmus egyik gyakran látogatott, megbecsült szentélye, ahol a bor alá való válogatott helyi étkekhez a legszebben illő borok kóstolhatók.


 

A borozgatástól megfáradt, vagy éppen csak a nyugodt falusi környezetre vágyók egyaránt kellemes, szépen berendezett szobák közül választhatnak az 1998-ban megnyílt 30 szobás, 62 férőhelyes Polgár Panzióban. A ház hangulatos mediterrán ihletésű belső udvarával simul környezetébe. A míves tölgyfa bútorok, a helyi kékfestő mesterek által készített függönyök, szőnyegek a tulajdonosokhoz hasonlóan meleg barátsággal invitálják a borbarátokat.

 

 

 

 

Polgár Pincészet


Polgár Pincészet


 

Bortrezor Pince

 

Az 1996-ban létrehozott Villányi Bortrezor a borgyűjtők klubja, emellett az 1600 m2-es pincerendszerben szervezik a Magyar Bortárat, ahol egy-egy jelentős pincészet, borvidék mutatkozik be állandó kiállítóként kóstolható boraival. A 200 fős kapacitású hatalmas központi terme, végében a kiemelt színpaddal nagy rendezvények bonyolítására alkalmas, koncertterem és borkóstolóhely is egyben. Állandó rendezvényei: Pünkösdi Bortúra, Pünkösdölő Borköszöntő hangverseny, Borbál - Borkirály és Királynő választással, Őszi Újborköszöntő.

Polgár Pincészet


Polgár Pincészet


 

Ízelítő Borainkból

 

Cabernet Franc


Cabernet Franc


Cabernet Franc

Intenzív bíborvörös színű bor. Ízére a Cabernet Franc bujasága, testessége, játékos ízgazdagsága a jellemző. Nagy testű, hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, illatára a szilvás, meggyes, csokoládés, kakaóra – kávéra jellemző jegyek fedezhetők fel. Fogyasztás ajánlom a bor dekantálását, tartalmas vacsorák, húsételek méltó kísérője.

 

 

Cabernet Sauvignon


 

Cabernet Sauvignon


Mély bíborvörös színű, kiegyensúlyozott, testes vörösbor. Mind illatában, mind ízében a feketeribiszke és az erdei gyümölcsök aromái dominálnak. Kellemes tanninnal rendelkező, hosszú utóízű, elegáns vörösbor.

 

 

 

 

Elixír Cuvée


 

Elixír Cuvée


A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora! Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével. Szűrés nélkül palackozva!

 

 

Kékfrankos


 

Kékfrankos


Intenzív, letisztult illattal rendelkező vörösbor. Ízében meggyes, málnás kissé fahéjas jegyek jelentkeznek. Közepes test jellemzi melyet, jól kiegészít optimális sav és alkoholtartalma, amely a fajtát és az évjáratot is jól jellemzi.

 

 

 

Pinot Noir


 

Pinot Noir


Közepes intenzitású élénk rubin szín. Illata intenzív, jellemzi az érett cseresznye, áfonya, gomba, bőr és cédrus illat. Lendületes savakkal rendelkezik, telt krémes ízű bor optimális fahordós érlelési jegyekkel kísérve 15-17 C-on fogyasztva bátran ajánljuk sertés, vad és marhahúsok mellé.

 

 

 

Syrah


 

Syrah


Mély gránátvörös színű, kiegyensúlyozott, robosztus vörösbor. Mind illatában, mind ízében az erdei gyümölcsök aromái és a egzotikus fűszerek dominálnak. Kellemes tanninnal rendelkező, hosszú utóízű, elegáns vörösbor. Bélszínhez és vadpecsenyékhez ajánljuk.
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.