Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Pimposodás
Verzió: 1  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-21 17:28:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Pimposodás


A pimpósodás vagy virágosodás egy borbetegség, ami általában a félben álló, vagy nem teletöltött [hordó]kban, [tárolóedény]ekben tárolt [bor]nál jön elő. A betegség tünete, hogy a bor felszínén [virágélesztő]k szaporodnak el, ezek egy fehér hártyát képeznek. Az élesztőgombák megtámadják a borban lévő [alkohol]t és [sav]akat, majd a borra pedig jellemző lesz az [alkoholszegénység], [ecetesség].


A megfertőzött bort frissen kénezett hordóba átfejthetjük, majd pedig a hordót teletöltjük, még [kén]ezzük és lezárjuk.


A 12-13 [t%] már igen jól véd a pimpósodás ellen, de a leghatékonyabb védekezés, amikor mindig teletöltjük a bortároló edényeket, és lezárjuk, ekkor ugyanis nem fog kialakulni a betegség.
 




SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa