Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Nagy-Somlói Borvidék
Verzió: 9  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-06-12 18:02:09
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Nagy-Somlói Borvidék


Földrajzi elhelyezkedése
A Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-g egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az 1998-as bortörvény életbelépésével kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két "kisöccse", a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot.
A borvidék területe: 600 Ha (ebből 450 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 550 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak:
Somló-hegyi körzet: Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely
Kissomlyó-Sághegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri

 

A borvidék adottságai

Magyarország legkisebb borvidékén 550 hektáron folyik a szőlőtermelés. Érdekessége, hogy a Somló hegy északi oldalán is folyik a termelés, így majdnem körbe érnek az ültetvények.
A Balaton hőmérséklet kiegyenlítő hatása itt már alig érvényesül, a nyár mérsékelten meleg, a telek viszonylag enyhék. A Somló hegy aktív vulkán volt, a hegyet bazalt borítja, és sokszor úgy tűnik, mintha a szőlőtőke magából a bazaltból nőne ki. Ezért is a somlói borokban sokkal erősebben lehet érezni az ásványi jelleget.

 

(Forrás: www.somloi.hu)


 

A borvidék történelme
A vidéken a rómaiak korában indult meg a szőlőtermesztés,
és a borkészítés. A hajdani egyházi birtokokon aszúborokat
is készítette, mivel a napsütéses hegyoldalon gyakran
aszúsodik, betöppednek a szőlőszemek.
A borvidék egyik vezető bora a Furmint, amit IV. Béla általi
telepeseknek köszönhetünk.

A Habsburgok kedvelt itala volt a Somlói,  a Nászéjszakák bora, mivel abban a hitben fogyasztották, hogy aki a nászéjszakája előtt iszik belőle, fiút fog nemzeni.
Ebben az időben a Somlói Borvidék hírneve vetekedett a Tokajiéval. Mára a régi, különleges fajtákat felváltotta a kevésbé minőségi, ámde bőven termő szőlőfajták. A Sómlói Borvidék egyik nagy problémája a túlzottan felaprózott, parcellásított birtokszerkezet.

(Forrás: www.somloi.hu)


A borvidék történelme
A vidéken a rómaiak korában indult meg a szőlőtermesztés, és a borkészítés. A hajdani egyházi birtokokon aszúborokat
is készítette, mivel a napsütéses hegyoldalon gyakran aszúsodik, betöppednek a szőlőszemek. A borvidék egyik vezető bora a Furmint, amit IV. Béla általi telepeseknek köszönhetünk.

A Habsburgok kedvelt itala volt a Somlói,  a Nászéjszakák bora, mivel abban a hitben fogyasztották, hogy aki a nászéjszakája előtt iszik belőle, fiút fog nemzeni.
Ebben az időben a Somlói Borvidék hírneve vetekedett a Tokajiéval. Mára a régi, különleges fajtákat felváltotta a kevésbé minőségi, ámde bőven termő szőlőfajták. A Sómlói Borvidék egyik nagy problémája a túlzottan felaprózott, parcellásított birtokszerkezet.Somlói borok
A Somló hegy a fehérszőlők termőterülete, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, emellett a jellegzetes somlói fajták a juhfark, furmint, hárslevelű, tramini. Szakértők szerint a juhfark egyedül Somlón tudja elérni a legjobb minőséget, ezért ez számít a borvidék húzó borának.
Minden fajtának megvan a kedvelt területi elhelyezkedése a hegyen, így a hegy lábának melegét, a szellős magasabban fekvő területeket, és a hegy szoknyáján lévő vízben gazdagabb területeket egyaránt lehet hasznosítani.

Fehérborok
-    [furmint]
-    [juhfark]
-    [hárslevelű]
-    [tramini]
-    [olaszrizling]
 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa