Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Móri Borvidék
Verzió: 2  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-06-22 15:20:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Móri Borvidék


Földrajzi elhelyezkedése
Két hegység, a Vértes és a Bakony között húzódik meg a festői szépségű Móri árok. Itt terül el a mindössze hat települést magába foglaló borvidék.
A borvidék területe: 2000 Ha (ebből 1500 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 800 Ha
A borvidék települései: Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly
A borvidék adottságai
A borvidék klímája hűvösebbnek mondható az átlagnál, enyhe tél, sok légmozgás jellemzi. A nyári napsugarak a szőlők nagy részét éri, a legtöbb csapadék is ebben az évszakban esik. Közepesen hűvös, viszonylag csapadékos idő a jellemző.

 

 

A borvidék története
A bor és szőlőtermesztés kultúrája egészen a római korig nyúlik vissza, amit majd az Avarok is ápolnak.
A Honfoglalás idejében Mór lakott terület volt, Árpád törzse ide telepedett le.
A XIV. századi iratok rendszeresen említik a szőlőt, míg Mór település neve előszőr a XV. században kerül megemlítésre. A vidék szőlő és bor kultúrája a XVI. századra teljesen kifejlődik, sokan a betegségeket megelőzvén rászoknak a borfogyasztásra, és kialakul egy borivó társadalom. A török hódoltság idején a vidék csaknem teljesen elnéptelenedik, és megakad a fejlődésben. Természetesen ez a szőlők pusztulását is okozza.
A XVIII. században, mikor újraindul a vidék bortermelése, már nem a régi hagyomány feltámasztásáról van szó, hanem egy teljesen új gazdasági korszak megalapozása. A főleg német telepesek által lakott vidéken a kapucinusok bizonyultak a legjobb szőlőtermesztőknek .
Mór község képviselőtestülete 1901-ben kérvényezte, hogy „Mór és vidéke, mint önálló borvidék szereplhessék”, mert addig a Neszmélyi borvidékhez tartozott.



(Forrás: m.blog.hu)


(Forrás: m.blog.hu)



A borvidék története
A bor és szőlőtermesztés kultúrája egészen a római korig nyúlik vissza, amit majd az Avarok is ápolnak.
A Honfoglalás idejében Mór lakott terület volt, Árpád törzse ide telepedett le.
A XIV. századi iratok rendszeresen említik a szőlőt, míg Mór település neve előszőr a XV. században kerül megemlítésre. A vidék szőlő és bor kultúrája a XVI. századra teljesen kifejlődik, sokan a betegségeket megelőzvén rászoknak a borfogyasztásra, és kialakul egy borivó társadalom. A török hódoltság idején a vidék csaknem teljesen elnéptelenedik, és megakad a fejlődésben. Természetesen ez a szőlők pusztulását is okozza.
A XVIII. században, mikor újraindul a vidék bortermelése, már nem a régi hagyomány feltámasztásáról van szó, hanem egy teljesen új gazdasági korszak megalapozása. A főleg német telepesek által lakott vidéken a kapucinusok bizonyultak a legjobb szőlőtermesztőknek .
Mór község képviselőtestülete 1901-ben kérvényezte, hogy „Mór és vidéke, mint önálló borvidék szereplhessék”, mert addig a Neszmélyi borvidékhez tartozott.

Móri  borok

Móri  borok

A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az Ezerjó – amely ma már a hungaricumok közé tartozik – a 19. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely a hozzáértők szerint ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik.

Szőlőfajták
-    [Ezerjó]
-    [Leányka]
-    [Tramini]
-    [Rizlingszilváni]
-    [Zöldveltelini]
-    [Chardonnay]
 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.