Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Mikrobiologiai stabilizáció
Verzió: 1  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:29:56
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Mikrobiológiai stabilizáció


Az élesztők vagy baktériumok szerves részei a borkészítésnek, hiszen ezek nélkül nem indulna meg az erjedés, és a cukor nem alakulna át alkohollá. Ugyanakkor sok probléma forrása is lehet, például amikor a bor a hordóban vagy éppen palackozás után ismét elindulnak az erjedési folyamatok. Ezt a folyamatot az aerob ecetsav baktériumok okozzák, és a borban lévő etanolt ecetsavvá változtatják. Egy pincében képes ez a jelenség egy erjedési hullámot okozni, és hordóról hordóra szállni. Megfelelő kén-dioxid kezeléssel kiküszöbölhető a probléma, mivel a kén elpusztítja a mikroorganizmusokat.


Kapcsolódó anyagok
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.