Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kénezés
Verzió: 2  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 13:32:12
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Kén-dioxid – Kénezés


A kénezés szerepe elengedhetetlen a borászatban, fertőtlenítő és tartósító szerepe van, megköti a levegő oxigénjét, lassítja az oxidációt, és az öregedést.

A kénezés szerepe elengedhetetlen a borászatban, fertőtlenítő és tartósító szerepe van, megköti a levegő oxigénjét, lassítja az [oxidáció]t, és az öregedést.


Szüretkor a mustot, amennyiben rothadt, sérült szőlőfürtök is vannak a leszüretelt szőlőben, úgy nagyon gyorsan le kell darálni és ki kell préselni a szőlőt, és a mustot szabad csak kénezni, ez meggátolja az esetleges ecetesedést, amelyet a rothadás okozhat.
Hagyományos a pincékben a hordókat kénezéssel fertőtlenítik (kénlapokat égetnek el a hordóban, amit gyorsan bedugóznak, hogy a kénlapból származó füst és gáz bennmaradjon a hordóban).


Szüretkor a [must]ot, amennyiben rothadt, sérült szőlőfürtök is vannak a leszüretelt szőlőben, úgy nagyon gyorsan le kell darálni és ki kell [prés]elni a szőlőt, és a mustot szabad csak [kén]ezni, ez meggátolja az esetleges [ecetesedés]t, amelyet a [rothadás] okozhat.
Hagyományos a pincékben a hordókat [kénezés]sel fertőtlenítik (kénlapokat égetnek el a [hordó]ban, amit gyorsan bedugóznak, hogy a kénlapból származó füst és gáz bennmaradjon a hordóban).



A kén-dioxidos kezelés az erjedés is után is hasznos: a borban található ként két részre oszthatjuk, kötött kénre és szabad kénre. A bor eltarthatóságát az alkohol- és savkoncentráció mellett a szabad kén mennyisége is befolyásolja, ha túl alacsony, akkor a bor megbarnul, zavaros, és ecetes lesz. Amennyiben túl magas a szabad kén szintje, úgy az árt a bor aromájának, ízének.


A [kén-dioxid]os kezelés az erjedés is után is hasznos: a borban található ként két részre oszthatjuk, kötött kénre és szabad kénre. A bor eltarthatóságát az alkohol- és savkoncentráció mellett a szabad kén mennyisége is befolyásolja, ha túl alacsony, akkor a bor megbarnul, zavaros, és ecetes lesz. Amennyiben túl magas a szabad kén szintje, úgy az árt a bor aromájának, ízének.


 

Kapcsolódó anyagok:
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.