Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Héjon erjesztés
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-10-22 10:54:11
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Héjon erjesztés


A héjon erjesztés lényege, hogy az szőlőt préselés előtt hagyják erjedni. Az erjedés során az alkohol hatására héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik. Ezt a technológiát alkalmazzák például a Pinot noir esetében is, illetve általában az alacsony tannin tartalmú fajtáknál is annyi különbséggel, hogy a fürtök egy részét bogyózás nélkül hagyják áztatni a szőlőt.


A héjon erjesztés lényege, hogy az szőlőt préselés előtt hagyják erjedni. Az erjedés során az alkohol hatására héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik. Ezt a technológiát alkalmazzák például a Pinot noir esetében is, illetve általában az alacsony tannin tartalmú fajtáknál is annyi különbséggel, hogy a fürtök egy részét bogyózás nélkül hagyják áztatni a szőlőt. Héjon erjesztésnél a kékszőlő fajtákat ( kékfrankos, zwigelt, kékoportó, merlot, cabernet) feltétlenül bogyózni kell, mert ellenkező esetben a kocsányból -pláne ha nem elég érett volt - kocsányízt kap a bor. Az erjedés legkedvezőbb hőmérséklete 21-30 celsius fok. Az alacsonyabb hőmérsékletnél gyümölcsös jelleg dominál, magasabb hőmérsékletnél ez fokozatosan elvész és markánsabb illat és zamat anyagok érvényesülnek. 30 C- fölött az erjedés veszélyessé válhat mert a főtt Mannitos erjedés alakulhat ki ami a bor illatát és ízét károsan befolyásolja. 










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.