Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Gróf Buttler Borászat - Egri borvidék
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2022-02-18 10:13:55
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Gróf Buttler Pincészet az Egri Borvidék része. 1999-ben alapította meg a Bukolyi család a történelmi Gróf Buttler néven. 2000 áprilisában az Egri borvidék kitűnő termőhelyein kezdték el a telepítéseket. A Szarkás tetőn 14 [hektár], a Ráchegyen 7 hektár, a Kis-Egeden 1 hektár szőlőt telepítettek, de 2003-ban Nagy-Egeden további 20 hektár telepítése kezdődött. Magas tőkeszámű ültetvények ezek. 5200, 8000, de akár a 10.000 tőkeszám is előfordul.  A sok szőlőtőke és az alacsonyra beállatott terméshozam kiváló minőségű és elegendő termést eredményez. Két tőkéről csupán egy üveg bort készítenek.
A területek szőlőfajtái:


A Gróf Buttler Pincészet az Egri Borvidék része. 1999-ben alapította meg a Bukolyi család a történelmi Gróf Buttler néven. 2000 áprilisában az Egri borvidék kitűnő termőhelyein kezdték el a telepítéseket. A Szarkás tetőn 14 [hektár], a Ráchegyen 7 hektár, a Kis-Egeden 1 hektár szőlőt telepítettek, de 2003-ban Nagy-Egeden további 20 hektár telepítése kezdődött. Magas tőkeszámű ültetvények ezek. 5200, 8000, de akár a 10.000 tőkeszám is előfordul.  A sok szőlőtőke és az alacsonyra beállatott terméshozam kiváló minőségű és elegendő termést eredményez. Két tőkéről csupán egy üveg bort készítenek.
A területek szőlőfajtái:


- Szarkás-tető: [Merlot], [Syrah], [Cabernet Franc], [Pinot Noir], [Cabernet Sauvignon], [Kékfrankos], [Chardonnay], [Pinot Blanc], [Kékoportó], [Kadarka]. Csemege szőlőkből: [Itália], [Teréz], [Cardinal] és [Attila].
- Ráchegy: Merlot és Cabernet Sauvignon
- Kis-Eged: Juhfark, Zöldszilváni, Sárgamuskotály, Kövérszőlő
- Legányi ferenc Emlékteraszon: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Kékoportó, [Kékmedoc]
- Nagy Eged: Merlot, [Syrah], Cabernet Franc, Piot Noir, Cabernet Sauvignon, Kadarka, [Viognier]

Az ültetvényeken középmagas kordon, alacsony kordon és bak művelési módot alkalmaznak.

A szőlőt hagyományos techológiával dolgozza fel a pincészet. Két alapvető eszközt is kihagytak a folyamatból. Az egyik a szőlőgyüjtő konténer, ami helyett kis műanyag ládákba gyűjtik a szőlőt figyelve arra, hogy ne sérüljön a gyümölcs. A másik eszköz a [prés]. Ehelyett a szőlőt bogyózzák, zúzzák és kádakban, gyömöszkölés mellett erjesztik. Az alkoholos erjedés után a kás aljára leszálló [törköly]ről lefejtik a bort és tölgyfahordóba kerül. 

A szőlőt hagyományos techológiával dolgozza fel a pincészet. Két alapvető eszközt is kihagytak a folyamatból. Az egyik a szőlőgyüjtő konténer, ami helyett kis műanyag ládákba gyűjtik a szőlőt figyelve arra, hogy ne sérüljön a gyümölcs. A másik eszköz a [prés]. Ehelyett a szőlőt bogyózzák, zúzzák és kádakban, gyömöszkölés mellett erjesztik. Az alkoholos erjedés után a kás aljára leszálló [törköly]ről lefejtik a bort és tölgyfahordóba kerül. 


A borok válaszztéka széles. Fehérborok pinot blanc, chardonnay és viognier fajtákból készülnek. Vörös nedűket pedik kadarka, portugieser, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah fajtákból állítják elő.
Ezen kívül portugieser szalmabor és kadarka aszú is megtalálható a kínálatban.

A pincészet borai:
Chardonnay 2003, 2004, 2006



A pincészet borai:
Chardonnay 2003, 2004, 2006


Aranysárga szín tekintélyes, lendületes illat, amely maracujára, mangóra, narancsra, őszibarackra, körtére, leanderre, pirított földimogyoróra és nemes tölgyre emlékeztet. Nagy testű bor. Ajánlják 13-14 Celsius fokon szárnyasokhoz és halakhoz, tejszínes tésztákhoz, gombás ételekhez, rákhoz.

Pinot Blanc 2003



Pinot Blanc 2003

Aranysárga színű, intenzív illatú, elegáns, liquorice gyökérre, kamilla virágra narancsra, őszibarackra vaníliára és tölgyre emlékeztető jegyei vannak. gazdag aromával rendelkezik. 13-14 Celsiuson tejszínes mártásokkal készített halakhoz és szárnyasokhoz, gombás ételekhez, füstölt, illetve faszénen sütött fehérhúsokhoz és rákokhoz ajánlják.

Bikavér Prémium 2003



Bikavér Prémium 2003

Intenzív vörös színű, illata gazdag, erdei gyümölcsökre kékszirmú virágokra és keleti fűszerekre emlékeztet. Nagytestű, száraz vörösbor. 17-18 Celsiuson sertés, borjú, bárány és marhahúsból készült étkek mellé, illetve sajtokhoz kiváló.

Kékoportó Szalmabor 2003



Kékoportó Szalmabor 2003

Színe rubinvörös, illata gazdag, feketeszederre, cseresznyére, ibolyára emlékeztet. Édes, telt, sűrű szövésű bor, melyet 13-14 Celsiuson barnahúsú szárnyasokból készített ételekhez, vadételekhez, libamájhoz és kéksajtokhoz ajánlják.

Kadarka Aszú 2003



Kadarka Aszú 2003

Gránátvörös színű, illata a rózsára, szilvára, szamócára, vérnarancsra, mákra, dohánylevélre, vaníliára, csokoládéra emlékeztet. Édes, sűrű, olajos.12-13 Celsiuson desszertekhez csokoládés édességekhez, kéksajtokhoz, valadmint libamájhoz kiváló kísérő.

Kékfrankos 2003



Kékfrankos 2003

Színe bíborvörös, illata intenzív, málnára, eperre, meggyre, fahéjra és csokoládéra emlékeztet. Száraz, lendületes, masszív testű, gazdag gyümölcsös. 16-17 Celsiuson vad és barnahúsú szárnyasokból készített ételekhez, sertésekhez és fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják.

Syrah 2003



Syrah 2003

Színe vörös, illata szőlőre, vadmálnára, feketeszederre, aszaltszilvára, mákra, ibolyára, csokoládéra, kávéra, borsra és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, nagy testű. 18-19 Celsiuson borjú, marha, bárány, és vadhúsból készült ételekhez és keménysajtokhoz ajánlják.

Egri Bikavér Superior 2003

Egri Bikavér Superior 2003

Rubinvörös, illata aszaltszilvára, feketeribizlire, csersznyére, szőlőre, orgonára, ibolyára, rózsára, fahéjra, szarvasgombára, vaníliára, csokoládéra, kávéra és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes, sűrű szövésű. 18-19 Celsiuson jó kísérője lehet borjú, marha, bárány ls vadhúsos ételeknek, valamint keménysajtoknak.

Cabernet Sauvignon 2003, 2004



Cabernet Sauvignon 2003, 2004

Színe rubinvörös, illata feketeribizlire, feketeszederre, szilvára, szarvasgombára, bőrre, feketeborsra, fahéjra emlékeztet. Száraz, lendületes, robosztus testű bor. 18-19 Celsiuson fogyasztva borjú, marha, bárány és vadhúsok kísérője, valamint keménysajtokhoz is ajánlják.

Merlot 2003, 2004



Merlot 2003, 2004

Rubinvörös. Illata eperre, cseresznyére, meggyre, málnára, áfonyára, ibolyára és pirított földimogyoróra, valamint nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes, elegáns, nagy testű, gazdag íz aromájú bor. 18-19 Celsiuson borjú, marha, bárány, vadhús ételekhez és keménysajtokhoz kiváló.

Cabernet Franc 2003



Cabernet Franc 2003

Színe bíborvörös, illata intenzív, meggyre, szilvára, csokoládéra, kakaóra, kávéra, liquorice gyökérre és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes, nagy testű bor. 18-19 Celsiuson borjú, marha, bárány, vadhúsok mellé ajánlják, illetve keménysajtok kísérőjeként.

Pinot Noir 2003, 2004

Pinot Noir 2003, 2004

Rubinvörös színű, illata málnára, cseresznyére, áfonyára, gombára, bőrre, rózsára, ibolyára, liquorice gyökérre és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes, nagytestű. 16-17 Celsiuson sertéshúshoz, kacsához, libához, vadszárnyasokhoz, bárányhoz, marhahúshoz, valamint fehérpenészes és lágysajtokhoz ajánlják.

"B" 2003
75% Cabernet Sauvignon és 25% Pinot Noir házasításával született. Színe bíborvörös, illata feketeribizlire, feketeszederre, aszaltszilvára, rózsára, keleti fűszerekre, csokoládéra és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes. 17-18 Celsiuson fogyasztva sertés, borjú, vad, illetve marhahúsból készített fogásokhoz, valamint kemény sajtokhoz ajánlják.

Kogart Cuvée 2004


"B" 2003
75% Cabernet Sauvignon és 25% Pinot Noir házasításával született. Színe bíborvörös, illata feketeribizlire, feketeszederre, aszaltszilvára, rózsára, keleti fűszerekre, csokoládéra és nemes tölgyre emlékeztet. Száraz, lendületes. 17-18 Celsiuson fogyasztva sertés, borjú, vad, illetve marhahúsból készített fogásokhoz, valamint kemény sajtokhoz ajánlják.

Kogart Cuvée 2004

Rubinvörös színű, száraz, lendületes, testes vörösbor. Illata feketeribizlire, meggyre, cseresznyére, borsra, fahéjra emlékeztet. 17-18 Celsiuson sertés, borjú, marha, vadhús mellé, illetve keménysajtokhoz ajánlják.

Bikavér 2004

Bikavér 2004

Rubinvörös. Illatat feketeribizlire, feketeszederre, feketemeggyre, áfonyára, borsra, fahéjra, vaníliára, leanderre, ibolyára, kakaóra, feketecsokoládéra, nemes tölgyre emlékeztet. Nagytestű vörösbor. 18-19 Celsiuson sertés, bárány, borjú, marha, vadhús és keménysajtok kísérője lehet.

Portugieser 2005

Színe világos bíborvörös. Illata intenzív, összetett, gazdag minerális jelleget mutat, málnára, ribizlire, cseresznyére, áfonyára, feketeszederre, ibolyára, fahéjra, szegfűszegre, gombára emlékeztet. Kóstolva száraz, elegáns savai lendületesek. Telt, izmos, sűrű szövésű portugieser. 13-14°C-on fogyasztva fehér és barnahúsú szárnyasokból-, zsenge bárányból-, sertéshúsból készített fogásokhoz, gomba alapú étkekhez, fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják kísérőként.


Viognier 2005

Portugieser 2005
Színe világos bíborvörös. Illata intenzív, összetett, gazdag minerális jelleget mutat, málnára, ribizlire, cseresznyére, áfonyára, feketeszederre, ibolyára, fahéjra, szegfűszegre, gombára emlékeztet. Kóstolva száraz, elegáns savai lendületesek. Telt, izmos, sűrű szövésű portugieser. 13-14°C-on fogyasztva fehér és barnahúsú szárnyasokból-, zsenge bárányból-, sertéshúsból készített fogásokhoz, gomba alapú étkekhez, fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Viognier 2005

Közepes intenzitású aranysárga szín. Illata intenzív, összetett, melyben a Nagy-Eged hegy felső régiójának egyedülálló talajösszetételéből adódó gazdag minerális aromákat, egzotikus gyümölcsökre, körtére, fahéjra, szegfűszegre, jázminra és vaníliára emlékeztető jegyek festik alá. Kóstolva száraz, savai harmonikusak, teste telt, sűrű, krémes szerkezetű. Hosszú utóízzel rendelkezik. 13-14°C-on fogyasztva halakból és szárnyasokból készített fogásokhoz, gombás étkekhez, rákételekhez, sertéssülthöz, valamint főtt marhahúshoz ajánlják kísérőként.

Pinot Blanc 2005

Pinot Blanc 2005

Színe közepes intenzitású aranysárga. Illata gazdag, mély, őszibarackra, narancsra, banánra, erdei gombákra, vaníliára emlékeztető jegyeket, elegáns tölgyaromát hordoz. Kóstolva száraz, savai lendületesek, harmonikusak. Sűrű szövésű, testes fehérbor. Gazdag ízaromája, nagyon hosszú utóízt eredményez. 13-14°C-on fogyasztva halakból és szárnyasokból készített fogásokhoz, gombás étkekhez, rákételekhez, fehér spárgához, sertéssülthöz ajánlják kísérőként.

Chardonnay 2005



Chardonnay 2005

Közepes intenzitású aranysárga szín. Illata intenzív, összetett, jázminra, leanderre, akácra, mandarinra, sárgabarackra, ananászra, mandulára, vaníliára emlékeztető jegyeket, elegáns minerális aromákat hordoz. Kóstolva száraz, savai élettelik-, harmonikusak, teste telt, krémes szerkezetű. Hosszú utóízzel rendelkezik. 13-14°C-on fogyasztva halakból és szárnyasokból készített fogásokhoz, rákokhoz, tejszínes tésztákhoz, sertéssülthöz ajánlják.

Pinot Noir 2005 Nagy-Eged



Pinot Noir 2005 Nagy-Eged

Színe világos rubinvörös. Illata intenzív, sokrétű, finoman árnyalt. Magával ragadó mineralitás, s rózsára, cseresznyére, meggyre, málnára, mandarinra, körtére, csokoládéra, vaníliára, fahéjra, szarvasgombára emlékeztető jegyek fedezhetőek fel benne, diszkrét földes aláfestéssel a háttérben. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninja bársonyos, alkoholja kellemesen melegít, gazdag ízaromája az utóízben is nagyon hosszan megmarad. Telt, krémes szerkezetű, kivételes minőségű vörösbor. 15-16°C-on fogyasztva libamájból, sertésből, kacsából, bárányból, marhahúsból, vadakból készített fogásokhoz, fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Kadarka 2005 Nagy-Eged

Kadarka 2005 Nagy-Eged

Színe világos cseresznyepiros. Illatában, lehengerlő minerális aromák ölelésében ribizlire, csipkebogyóra, eperre, szilvára, szőlőre, rózsára, gombákra emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai pikánsak, tanninja finom, kecses, éppen csak megmutatja magát és már libben is tova. Teste telt, széles, hömpölygő. Ízében minerális-gyümölcsös-virágos aromák váltják egymást, s maradnak meg hosszú percekig, a bor lenyelése után is. 14-15°C-on fogyasztva sertésből, fehér és barnahúsú szárnyasokból, liba és kacsamájból készített fogásokhoz, valamint fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Cabernet Sauvignon 2005



Cabernet Sauvignon 2005

Elegáns rubinvörös szín. Gazdag, összetett illatában cseresznyére, málnára, ribizlire, áfonyára, ibolyára, erdei gombákra emlékeztető aromákat, diszkrét minerális jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai élettelik, finom tanninja kellemesen simogat. Ízeinek harmóniája, komoly teste, hosszú utóíze egyértelműen mutatják, hogy ez egy nagyformátumú bor. 18-19°C-on fogyasztva sertés-, borjú-, marha-, bárány- és vadhúsokból készített fogásokhoz, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Bikavér 2005

Bikavér 2005

Színe intenzív rubinvörös. Illatában aszaltszilvára, málnára, meggyre, ibolyára, fahéjra, csokoládéra, szarvasgombára, dohánylevélre emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai élettelik, tanninérzete lágyan, kiegyensúlyozottan jelentkezik. Testes, komplex, finoman árnyalt vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva sertés-, borjú-, marha-, bárány és vadhúsokból készített fogásokhoz, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

„B” 2005



„B” 2005

Színe intenzív rubinvörös. Illatában szőlőre, ribizlire, málnára, eperre, cseresznyére, leanderre, jázminra, rózsára, pirított mandulára emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninja gazdagon, elegánsan jelentkezik. Testes, összetett, tüzes vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva sertés-, borjú-, marha-, bárány és vadhúsokból készített fogásokhoz, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Bikavér Nagy-Eged 2005



Bikavér Nagy-Eged 2005

Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett ibolya, áfonya, feketeszeder, birs, aszaltszilva, cédrus, fahéj és csokoládé aromajegyei tűnnek fel. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninérzete kellő határozottsággal, ám végtelen finomsággal jelentkezik. Testes, sűrű szerkezetű, hallatlanul kifinomult bor, amely büszkén hirdeti a termőhely nagyságát. E bor tehát a termőhelyről szól, s így az alapanyagaként szolgáló szőlőfajtákra más szerep nem juthatott, minthogy közvetítő szerepet töltsenek be a Nagy-Eged hegy és a fogyasztó között. 18-19°C-on fogyasztva sertés-, borjú-, marha-, bárány és vadhúsokból készített fogásokhoz, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Syrah 2005 Szarkás 200-300méter

Színe intenzív bíborvörös. Illatában szőlőre, málnára, meggyre, feketerizlire, ibolyára, szarvasgombára, bőrre, húsra emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai elegánsak, puha tanninja lágyan simogat, alkoholja finoman melegít. Testes, krémes szerkezetű, elegáns, hosszú utóízű vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva borjú-, marha, bárány- és vadhúsokból készített ételekhez, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Syrah 2005 Nagy-Eged 300-400 méter

Színe intenzív bíbor. Illatában mély minerális aromák viszik a prímet, amelyeket elegáns, cseresznyére, málnára, csipkebogyóra, ibolyára emlékeztető jegyek kísérnek. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninja finom-, simogató érzetet fejt ki. Ízében szintén a minerális jegyeké a főszerep, amelyek még a bor lenyelése utáni percekben is hosszan érződnek. Telt, húsos, csábító vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva borjú-, marha, bárány- és vadhúsokból készített ételekhez, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Syrah 2005 Nagy-Eged 400-500 méter



Syrah 2005 Szarkás 200-300méter
Színe intenzív bíborvörös. Illatában szőlőre, málnára, meggyre, feketerizlire, ibolyára, szarvasgombára, bőrre, húsra emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, savai elegánsak, puha tanninja lágyan simogat, alkoholja finoman melegít. Testes, krémes szerkezetű, elegáns, hosszú utóízű vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva borjú-, marha, bárány- és vadhúsokból készített ételekhez, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Syrah 2005 Nagy-Eged 300-400 méter
Színe intenzív bíbor. Illatában mély minerális aromák viszik a prímet, amelyeket elegáns, cseresznyére, málnára, csipkebogyóra, ibolyára emlékeztető jegyek kísérnek. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninja finom-, simogató érzetet fejt ki. Ízében szintén a minerális jegyeké a főszerep, amelyek még a bor lenyelése utáni percekben is hosszan érződnek. Telt, húsos, csábító vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva borjú-, marha, bárány- és vadhúsokból készített ételekhez, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Syrah 2005 Nagy-Eged 400-500 méter

Intenzív bíborvörös szín. Illatában ritkán megtapasztalható erővel jelentkező ásványosságot fedezhetünk fel, aszalt szilvára, feketeribizlire, áfonyára, szarvasgombára, bőrre, borsra emlékeztető jegyek aláfestésével. Kóstolva száraz, savai élettelik, tanninja nagyon finoman, elegánsan jelentkezik. Kifejezetten illik rá a bársonyos jelző. Nagytestű, szinte robosztus, ugyanakkor diszkrét és kifinomult vörösbor. 18-19°C-on fogyasztva borjú-, marha, bárány- és vadhúsokból készített ételekhez, valamint keménysajtokhoz ajánlják kísérőként.

Portugieser 2006



Portugieser 2006

Cseresznye színű, illata piros és fekete bogyósgyümölcsökre, fűszerekre és virágokra emlékeztet. Száraz, savai pikánsak, sűrű. 13-14 Celsius fokon fogyasztva fehér és barnahúsú szarnyasokból, zsnege bárányból, sertésből készített fogásokhoz, illetve gomba alapú ételekhez, valamint fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják.

Pinot Noir Nagy-Eged 2006

Világos, gránátalma színű, illata gombákra, földre, dohánylevélre, erdei bogyósgyümölcsökre, szamócára, virágokra  emlékeztet. Száraz, kiegyensúlyozott bor. 15-16 Celsiuson fogyasztva libamákból, sertésből, barnahúsú és vadszárnyasokból, bárányból készített ételekhez, és fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják.


Kapcsolat:
Bukolyi László - ügyvezető
cím: 3300 Eger, Ív u. 2. Pf. 436
Tel./fax: +36 36 413 060
            +36 30 9438 100
email: grofbuttler@t-online.hu

Térkép:


Nagyobb térképre váltás


Pinot Noir Nagy-Eged 2006
Világos, gránátalma színű, illata gombákra, földre, dohánylevélre, erdei bogyósgyümölcsökre, szamócára, virágokra  emlékeztet. Száraz, kiegyensúlyozott bor. 15-16 Celsiuson fogyasztva libamákból, sertésből, barnahúsú és vadszárnyasokból, bárányból készített ételekhez, és fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlják.










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.