Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Filoxéra
Verzió: 4  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:41:57
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Filoxéra / Viteus vitifolii / Szőlőgyökértetű

 

 

Filoxéra járvány és az átoltás


Az 1800-as évek közepe táján tömegesen pusztultak az európai szőlőültetvények a filoxéra tetű miatt, amely a szőlő gyökerét támadja meg, és az ejtett sebeken keresztül gombákat és baktériumokat juttat a Vitis Vinifera szőlőfajtákba. Ez a folyamat a szőlő megbetegedéséhez vezet, majd pedig teljes elhalásához. Azon kevés borvidékek, amelyek megúszták a járványt, igen kemény korlátozásokat kellett betartaniuk.


Az 1800-as évek közepe táján tömegesen pusztultak az európai szőlőültetvények a filoxéra tetű miatt, amely a szőlő gyökerét támadja meg, és az ejtett sebeken keresztül gombákat és baktériumokat juttat a [Vitis Vinifera] szőlőfajtákba. Ez a folyamat a szőlő megbetegedéséhez vezet, majd pedig teljes elhalásához. Azon kevés borvidékek, amelyek megúszták a járványt, igen kemény korlátozásokat kellett betartaniuk.A filoxéra kiírtotta a vinifera szőlőtőkék nagy részét Európában, ezért a szőlőtermesztőknek sürgősen lépniük kellett. Több megoldásban látták a kiutat: első körben vegyszeres kezeléssel próbálkoztak, ám ez teljesen hatástalan maradt, majd az amerikai Vitis Labrusca-át kezdték telepíteni, amely ellenálló a filoxérána, viszont bora rendkívül gyenge, és minőségük rossz. Következő próbálkozás az volt, hogy az amerikai fajták ellenálló képességét átültetik a vinifera fajtákba, ez már hozott némi sikert, de nem volt átütő megoldás. Végül rájöttek a megoldásra, amennyiben az amerikai tőkékre az európai fajtákat átoltják, és az így kapott tőkék ellenállóak a filoxérának. Az amerikai tőkék a filoxéra tetű által ejtett seb alatt védőréteget képez, és megakadályozza a további fertőzést.


A filoxéra kiírtotta a vinifera szőlőtőkék nagy részét Európában, ezért a szőlőtermesztőknek sürgősen lépniük kellett. Több megoldásban látták a kiutat: első körben vegyszeres kezeléssel próbálkoztak, ám ez teljesen hatástalan maradt, majd az amerikai [Vitis Labrusca]-át kezdték telepíteni, amely ellenálló a filoxérána, viszont bora rendkívül gyenge, és minőségük rossz. Következő próbálkozás az volt, hogy az amerikai fajták ellenálló képességét átültetik a vinifera fajtákba, ez már hozott némi sikert, de nem volt átütő megoldás. Végül rájöttek a megoldásra, amennyiben az amerikai tőkékre az európai fajtákat átoltják, és az így kapott tőkék ellenállóak a filoxérának. Az amerikai tőkék a filoxéra tetű által ejtett seb alatt védőréteget képez, és megakadályozza a további fertőzést.Az oltással létrejött új szőlőtőkék két részből állnak: amerikai alanyból és európai hajtásból. Az oltványkészítés sok idővel és szakértelemmel párosul, aminek hatására, egy kellően jó alany-hajtás párosítással pedig alkalmazkodni lehet az éghajlati és talaj viszonyokhoz.


Az [oltás]sal létrejött új szőlőtőkék két részből állnak: amerikai [alany]ból és európai [hajtás]ból. Az [oltvány]készítés sok idővel és szakértelemmel párosul, aminek hatására, egy kellően jó alany-hajtás párosítással pedig alkalmazkodni lehet az éghajlati és talaj viszonyokhoz.Számos helyen a filoxéra nem okozott nagyobb károsodást, ilyen volt például Magyarországon az Alföld, amely homokos talaja korlátozta a filoxéra életciklusát, mivel talaja rezisztens (magas, 75-80% kvarc tartalom).


Kapcsolódó anyagok:
[Borkészítés folyamata]
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa