Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Figula Pincészet - Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Verzió: 8  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2022-02-18 10:26:50
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Figula Pincészet 1993 óta működik a Balaton régióban, azon a területen, melynek adottságai kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, és így kitűnő [bor]ok előállítására. A családi pincészet úgy tiszteli a hagyományokat, hogy a [szőlő] termelésétől egészen az eladásig, mindent önállóan, kézműves módon végeznek, természetesen a legmodernebb technológia felhasználása mellett.


A Figula Pincészet 1993 óta működik a Balaton régióban, azon a területen, melynek adottságai kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, és így kitűnő [bor]ok előállítására. A családi pincészet úgy tiszteli a hagyományokat, hogy a [szőlő] termelésétől egészen az eladásig, mindent önállóan, kézműves módon végeznek, természetesen a legmodernebb technológia felhasználása mellett.



Szőlőik Balatonfüred, Balatonszőlős és Pécsely területein található. 40-50 éves ültetvényeik mellett a pár éve telepített 7 hektáros Balatonra néző, dél-délnyugati fekvésű területeket is kiválóan gondozzák.
A pincészet évente 80-100 ezer [palack] bort készít. Fehér borokat a füredi, pécselyi és balatonszőlősi ültetvények szőlőiből készítenek. A legjobb területeken magas minőségű gyümölcsöt tudnak előállítani és a fehér, illetve a vörösboroknál is megjelennek a fajta- és dűlőválogatások.


 


A pincészet rendelkezik két kétágyas, fürdőszobás, télen-nyáron lakható, igényesen kialakított apartmannal.
 


 

 Figula MIhály ezekkel a szavakkal illeti a bort és a szőlőt:


 Figula MIhály ezekkel a szavakkal illeti a bort és a szőlőt:


 


“A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, Uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség.

Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”
 


 


 



 

Boraik


Boraik



Birtok borok


Birtok borok



•    [Olaszrizling] 2009


•    [Olaszrizling] 2009


Üde, diszkrét illatvilágú fehérbor, zöld gyümölcsaromákkal, telt harmóniával, finoman savas hosszú utóízzel.


•    [Chardonnay] 2008



•    [Chardonnay] 2008


Savban gazdag, halvány zöldessárga, friss, intenzíven gyümölcsös aromájú, üde, szomjoltó száraz fehérbor a balatonszőlősi területekről.


•    [Pinot Gris] 2008



•    [Pinot Gris] 2008


Elegáns, árnyaltan összetett bor, diszkrét illatvilággal, fiatalos lendülettel, gyümölcsös aromagazdagsággal. Friss, kiváló halbor.



•    [Sauvignon Blanc] 2008


•    [Sauvignon Blanc] 2008


Egy friss, zamatos, már-már harsány savakkal rendelkező könnyed bor zöldfűszeres jegyekkel, jól kihangsúlyozott fajtajelleggel.Illatában citrusfélék és zöld gyümölcsaromák.


•    [Muscat Lunel] 2009



•    [Muscat Lunel] 2009


Telt ízű, gyümölcsös, fiatalos karakterű, tiszta, hosszú lecsengésű bor, lendületes savakkal. Intenzív és tiszta illata a sárgamuskotály jegyeit mutatja. Ízjegyei között a fehér húsú körte, fanyarság és citrusfélék fedezhetőek fel.


•    [Zenit] 2009



•    [Zenit] 2009


Rafinált, jellegzetes virágillatú, friss, fiatalos lendületű ízvilágú, félszáraz bor. Korai érésű Zenit szőlőből készült, mely friss, könnyen fogyasztható fehérbort ad. 8-9°fokon elsősorban aperitifként, fehér húsú halételekhez, zöldséges hideg előételekhez, friss sajtokhoz.

•    [Kékfrankos] Rosé 2010


•    [Kékfrankos] Rosé 2010


Kékfrankos alapú rosé élénk, harmonikus ízvilággal, tipikus tihanyi jegyekkel. Frissítő nyári bor, jó savú és kitűnő szomjoltó. Illat- és ízvilágát finom, friss gyümölcsösség jellemzi. 8-9° fokon elsősorban grillezett szárnyasételekhez, lazachoz, roston sült halételekhez, kecskehúshoz, friss sajtokhoz, körözötthöz.



•    [Merlot] Rosé 2009


•    [Merlot] Rosé 2009


Fiatal és üde bor, mélyebb lazacrózsaszínnel és finom, tiszta, leginkább eperre, illetve málnára emlékeztető illattal. Friss, szomjoltó, száraz bor gyümölcsös savakkal. A megszokottnál magasabb alkoholtartalmat lendületes savak díszítik.



•    III C.S. & C.Fr. & M. 2008


•    III C.S. & C.Fr. & M. 2008


III Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Merlot 2008
Közepesen testes, elegáns vörösbor, tiszta illatvilágában diszkrét fűszeresség, szájban finom tanninok, intenzív gyümölcsösség alkotja kiváló harmóniáját. A fahordós érlelésből származó másodlagos illatok jó egyensúlyt alkotnak. A tihanyi és a pécselyi területek házasítása.


Dűlős borok



Dűlős borok



•    Arácsi Olaszrizling 2009


80-100 éves kisfürtű tőkékről származik. Napjainkban csak kiskerti szinten létezik.. Harmonikusan telt bor, melyben kellemesen érződik a fajta florális karaktere. Finom rezeda illatú, hosszú és rendkívül komplex bor. Utóízében a fajtára jellemző keserű mandulán túl jól érződik a termőhely adta mineralitás is, amely átszövi a bor anyagát.



•    Csopaki Olaszrizling 2008


•    Csopaki Olaszrizling 2008


Nagytestű, elegáns bor. Harmonikus ízvilágában a termőhelyi sajátosságok (mineralitás) kellemesen szövik át a fajtajelleget. Koncentrált alapanyagból, szépen érződő fajtajelleggel és meglepő ásványossággal, olyan igazán jó inni típusú fehérbor kedves csopaki savakkal.


•    Sáfránykert Olaszrizling 2009



•    Sáfránykert Olaszrizling 2009


Vastag, szinte olajos testű bor. A fahordós érlelésnek köszönhetően kialakult enyhe ászkolt jelleg szép vadvirágillattal párosul. Emellett a különböző citrusgyümölcsök keleti fűszerekkel kiegészülve teremtik meg a bor harmonikus aromáját. A kései szüretnek köszönhetően csipetnyi botritisz színesíti.



•    Balázs-hegy Chardonnay 2009


•    Balázs-hegy Chardonnay 2009


Tüzes, nagyon testes és gazdag zamatú bor. Fűszeres illat, gyümölcsösség és élénk savtartalom jellemzi. Finom gyümölcsös illatvilágú, telt chardonnay, melyhez jól illenek a tölgyfahordós érlelés vajas, vaníliás aromái.



•    Nyerges Pinot Gris 2007


•    Nyerges Pinot Gris 2007


Testes, ízgazdag szürkebarát, a fahordós érlelésnek köszönhetően finom pirított kenyér és mogyoró mellett macskagyökérre és nyári virágokra emlékeztető aromákkal.testes, ízgazdag szürkebarát, a fahordós érlelésnek köszönhetően finom pirított kenyér és mogyoró mellett macskagyökérre és nyári virágokra emlékeztető aromákkal.



•    Sauvignon Blanc Válogatás 2007

Elegáns, árnyaltan összetett bor, diszkrét illatvilággal, ásványos aromagazdagsággal. Kóstolásakor szájban egyértelműen felfedezhető talajjegyekkel és finom sóssággal köszön be. Hagyományos ászokhordós erjesztéssel és érleléssel készítik.
•    Gella Sauvignon Blanc 2008


•    Sauvignon Blanc Válogatás 2007

Elegáns, árnyaltan összetett bor, diszkrét illatvilággal, ásványos aromagazdagsággal. Kóstolásakor szájban egyértelműen felfedezhető talajjegyekkel és finom sóssággal köszön be. Hagyományos ászokhordós erjesztéssel és érleléssel készítik.
•    Gella Sauvignon Blanc 2008


Finom illatú, elegáns, gyümölcsös bor. Elsősorban termőhelyi bor, és csak ez után sauvignon blanc.


•    Sauvignon Blanc kései szüret 2009



•    Sauvignon Blanc kései szüret 2009


Elegáns, lendületes bor, finom vajas ízvilággal, mely illatában a kerti virágokat, piszkelekvárt és gesztenyemézet juttatja eszünkbe.


•    Bordoma Olaszrizling & Semillon 2008



•    Bordoma Olaszrizling & Semillon 2008


Az olaszrizling és semillon összeszüreteléséből és érleléséből alakult ki. Testes, száraz, élénk savtartalmú, ízében mineralitás, diszkrét fűszeresség fedezhető fel. 4-5 évente elkészített fehérbor.


•    Szilénusz [Cuvée] 2006



•    Szilénusz [Cuvée] 2006


Olaszrizling, szürkebarát, chardonnay és semillon fajták szőlőházasítása. Egzotikusan gyümölcsös, ananászra és mangóra emlékeztető illatok jellemzik. Ízében a trópusi vonulat tovább folytatódik, ugyanakkor kiérezhető az égetett fahordók vaníliás aromája is. Vastag, széles bor.


•    Szilénusz Cuvée 2007



•    Szilénusz Cuvée 2007


A birtok legszebb területeinek koncentrátuma. Egy napon szüretelték a fajtákat, így az első pillanattól együtt érnek. A korábbi évjáratok Párizsban és Brüsszelben is, a 2007-es Londonban, az IWC-n kaptak “Commended” díjat. Kiváló kísérője lehet a libamájnak a karácsonyi asztalnál.


•    Cabernet Sauvignon Rosé 2009



•    Cabernet Sauvignon Rosé 2009


Cabernet sauvignon szőlőből készített, bársonyosan száraz, testes, finoman fűszeres és szomjoltóan gyümölcsös rosé.


•    Cserhegy Merlot 2008

•    Farkasverem Cabernet Franc 2008
•    Figula Fülöp 2006



•    Cserhegy Merlot 2008
•    Farkasverem Cabernet Franc 2008
•    Figula Fülöp 2006


A Figula Pincészet presztízs vörösbora alacsony terhelésű tőkékről egy kitűnő, érett borházasítást eredményezett. Elegáns illatvilágában étcsokoládé, málna és meggy dominál, gyümölcsösségét határozott édes tanninok kísérik. Kóstoláskor az érett gyümölcsökre emlékeztető aromákat komplex, az egész szájat betöltő hosszú lecsengés követi. Sűrű szövésű, nagyon koncentrált ízbomba. Meglepően jól iható már most is, pedig nagyon gazdag tannintartalma és ízgazdagsága még nagy érlelési potenciált rejt.16-18 fokon nemes vadételekhez (őz, szarvas), nehezebb barna húsú szárnyas ételekhez (kacsa, liba), bélszín ételekhez, érett sajtokhoz, piros bogyós gyümölccsel készült barnamártásos húsételekhez, magasabb kakaótartalmú minőségi csokoládékhoz, egyes desszertekhez ajánlott.


•    Sauvignon Blanc szőlőpálinka 2009



•    Sauvignon Blanc szőlőpálinka 2009


 



 

A Pincészet borversenyeken elért eredményei


 

A Pincészet borversenyeken elért eredményei



- 1996 -1999-ig: négyszer az Év Szőlősgazdája a Balatonfüred-Csopaki borvidéken
- 1998 Brüsszel nemzetközi borverseny: Sauvignon Blanc 1998, ezüstérem
- 1995 Brüsszel nemzetközi borverseny: Chardonnay 1995, bronzérem
- 1998 Vinagora nemzetközi borverseny: Semillon 1997, ezüstérem
- 1992 -1999 Országos Olasz Rizling Fajtaverseny:
     Olasz Rizling 1991, nagy aranyérem
     Olasz Rizling 1995, nagy aranyérem
     Olasz Rizling 1997, aranyérem
     Olasz Rizling 1998, aranyérem
- 2000: Sauvignon Blanc 1999, nagy aranyérem
- 2000: Figula Mihály elnyerte Magyarországon az "Év Bortermelője" címet
- 2002 Brüsszel nemzetközi borverseny: Pinot Gris 2001, ezüstérem
- 2002 Montreal nemzetközi borverseny: Sauvignon Blanc 2001,"felfedezések bora"
- 2004 Brüsszel nemzetközi borverseny: Szilénusz Cuvée 2002, ezüstérem
- 2004 Párizs nemzetközi borverseny: Szilénusz Cuvée 2002, ezüstérem
- 2004 Vinagora nemzetközi borverseny: Cabernet Sauvignon Selection 2003, ezüstérem
- 2004 Pannon bormustra: Cabernet Sauvignon Selection 2003, a bormustra csúcsbora
- 2003 - 2004 Ifj. Figula Mihály az "Év szőlősgazdája"
- 2005 Challenge International Du Vin (Bordeau-i borverseny) Cabernet Sauvignon Rosé 2004, ezüstérmes


 


Borkostolók



Borkostolók



Sommelier service:


Sommelier service:


Amennyiben céges rendezvényekhez szeretnénk borkóstolót szervezni – akár a pincészetnél, akár más helyszínen – a Figula Pincészet – Sommelier Service segít a lebonyolításban. Ültetett rendezvényeken, állófogadásokon vállalnak borkóstoltatást.
 

Borbemutató programok:


Borbemutató programok:


-    Balatonfüred-Csopaki borvidék bemutatása
-    a pince és a technológia megismerése
-    kóstoló három helyiségben (24, 60, vagy 140 fő befogadására alkalmas)
-    igény szerint hidegtál



Néhány közelben lévő ültetvény megtekintése igény szerint:



1.) Kis dűlőtúra a Figula Pincészet Balatonszőlősi területein.

1.) Kis dűlőtúra a Figula Pincészet Balatonszőlősi területein.

Három kiemelt terület: a Barátszőlő, a Gella és a Sóskút dűlők megtekintése, eközben a dűlők borainak kóstolása, borkorcsolya kíséretében. A túra időtartama kb. 2-3 óra.
2.) Nagy dűlőtúra a Figula Pincészet területein.

2.) Nagy dűlőtúra a Figula Pincészet területein.

Túra a balatonszőlősi Barátszőlő, Gella, Sóskút, a tihanyi Farkasverem és Cserhegy, valamint a csopaki Sáfránykert területek dűlőútjain, eközben a dűlők borainak kóstolása, borkorcsolya kíséretében. A túra időtartama kb. 3-4 óra
A dűlők megtekintése után pincelátogatás, további borkóstolás, és étkezési lehetőség a Pincészetben.
 
Borbemutatók és kóstolások lebonyolítását céges rendezvényeken is vállalják.
Egy palack kiváló minőségű bor hiteles, ismert termelőtől szép ajándék. Az évek során kialakult igényeknek megfelelően boraik különféle díszcsomagolásokban (fadobozok, faládák, papírdobozok, szövettasakok), kérésre cégemblémával ellátva rendelhetőek.Különleges alkalmakra szánt ajándékborokat feliratozzák is.


Borkülönlegességeik, csak a pincében vásárolhatóak meg, kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak.

 


Nyitvatartás
Állandó nyitva tartásunk nincs, így az időpontok, a programok mélysége, a kóstolni kívánt borok számának egyeztetése szükségeltetik.

 

Kapcsolat:
Figula Pincészet
8230 Balatonfüred, Meleghegy (Csárda utca vége)

Telefon: +36.30.359.5451 vagy +36.30.662.4332
e-mail: figula@figula.hu vagy figulapinceszet@gmail.com

 

Térkép:



 


Nagyobb térképre váltás


 










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.