Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Etyek-Budai Borvidék
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-07-09 10:50:08
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Etyek-Budai Borvidék

Földrajzi elhelyezkedése

A Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik a borvidék. A valóságban semmi köze a hajdani Budai Borvidékhez.
A borvidék területe: 5600 Ha (ebből 4000 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 2000 Ha
A borvidék települései három körzetre oszlanak:
Az Etyeki körzetben: Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület (Budafok)
A Budai körzetben: Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm
A Velencei körzetben: Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró, Velence
 

 

A borvidék adottságai
Kiemelkedő termelési biztonságot ad a gyakori légmozgás, évi átlagos hőmérséklete az országos átlag alatt van, csapadékmennyisége átlagos.
Talaja a dolomit, mészkő, mélységi magmás gránit.

A borvidék története
A szőlőművelés egészen a rómaiakig vezethető vissza, de a mai szőlőművelési kultúra kialakulása lényegében az 1700-as évek elejére tehető. Nem szabad párhuzamot vonni az egykori Budai-borvidék és az Etyek-Budai Borvidék között, mivel területileg nem fedik le egymást.
1720-1770 között német családokat telepítettek be Etyek környékére, akik aztán kivágták az erdőt, felszántották a földeket, és felvirágoztatták a mezőgazdaságot. Etyek az 1860-as évek közepétől a főváros szőlőskertjévé vált, ekkor épült több száz kőpince, amelyek még ma is használatban vannak.
A századfordulón [Törley] felfedezte ezen pincék kiváló tulajdonságát pezsgő-készítéshez, és elkezdte őket felvásárolni.  A II. világháború után a helyi szőlőkultúra válságba esett, amelyet az 1955-ös év hozott, amikor is megalakult a Hungarovin budafoki célgazdasága.
1990-ben lett a vidék Etyeki Borvidék, és 1997-től Etyek-Budai Borvidék a hivatalos neve, miután a budai területeket is hozzá csatolták.



(Forrás: www.borregio.hu)

(Forrás: www.borregio.hu)

 

Etyek-Budai borok
Kiváló [pezsgő-alapbort] termelő vidék, de az igazán jó minőséget adó szőlők is megtalálhatóak.
Elenyésző mennyiségben termesztenek csak vörösbort adó szőlőt.

Legfontosabb fajták:
-    [Olaszrizling]
-    [Chardonnay]

-    [Zöld Veltelini]


-    [Zöld Veltelini]

Sauvignon és Rajnai rizling is megtalálható










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.