Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Egri Borvidék
Verzió: 2  
Változtatta: Ildiko
Változtatás dátuma: 2009-06-22 15:19:50
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Egri Borvidék


Földrajzi elhelyezkedése
A borvidék a Bükk-hegység délnyugati lábánál helyezkedik el.
A borvidék területe: 22000 Ha (ebből 18000 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 5500 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak:
Az Egri körzetben: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya
A Debrői körzetben : Aldebrő, Feldebrő, Kompolt, Tarnaszentmária, Tófalu, Verpelét

A borvidék adottságai
A borvidékre jellemző, hogy a tavasz viszonylag későn jön el, és a tenyészidő elég rövid. Éghajlata hűvös, viszont szőlőtermesztéshez kiváló mikroklímával rendelkezik. A csapadék kevés, és rossz eloszlású.
Talaja mészkő, dolomit, riolittufa, és riolit-dácit lávakőzetek, melyek remekül megfelelnek a szőlőműveléshez.

 

 

A borvidék története
Eger a XI. században már komoly jelentőséggel bíró település lehetett, mivel Szent István király Egerben alapítatta első püspökségek egyikét. A püspökségre érkező külföldi szerzetesek folyamatosan hozták magukkal a hazájukban termesztett szőlőfajtákat.
A tatárjárás megtizedelte a lakosságot, majd IV. Béla vallonokat telepített be a vidékre, akik hozták magukkal a saját szőlőkultúrájukat.
A középkor elején Egerben működött az ország egyik legnagyobb püspöksége, aminek köszönhetően az egyház az itteni borokból is fedezte a borszükségletét, és kezdeményezte, segítette a szőlőtermesztést és a borkészítést.
A rácok megtelepedése a vidéken újabb fejlődést hozott, hiszen ők hozták magukkal a [héjon erjesztés] technológiáját, és a [Kadarka] szőlőfajtát is.
1886-ban jelent meg Egerben a [filoxéra], ami az ültetvények nagy részét elpusztította. Az újratelepítések során új fajták is bekerültek a borvidékre, majd uralkodóvá vált a fehérbor termelés a vidéken.



(Forrás: www.magyarborkulturaert.hu)


(Forrás: www.magyarborkulturaert.hu)



A borvidék története
Eger a XI. században már komoly jelentőséggel bíró település lehetett, mivel Szent István király Egerben alapítatta első püspökségek egyikét. A püspökségre érkező külföldi szerzetesek folyamatosan hozták magukkal a hazájukban termesztett szőlőfajtákat.
A tatárjárás megtizedelte a lakosságot, majd IV. Béla vallonokat telepített be a vidékre, akik hozták magukkal a saját szőlőkultúrájukat.
A középkor elején Egerben működött az ország egyik legnagyobb püspöksége, aminek köszönhetően az egyház az itteni borokból is fedezte a borszükségletét, és kezdeményezte, segítette a szőlőtermesztést és a borkészítést.
A rácok megtelepedése a vidéken újabb fejlődést hozott, hiszen ők hozták magukkal a [héjon erjesztés] technológiáját, és a [Kadarka] szőlőfajtát is.
1886-ban jelent meg Egerben a [filoxéra], ami az ültetvények nagy részét elpusztította. Az újratelepítések során új fajták is bekerültek a borvidékre, majd uralkodóvá vált a fehérbor termelés a vidéken.


Egri borok
Az egri borok közül kiemelkedik magasan az [Egri Bikavér]. A legenda szerint a török időkben az egri várat védő katonák ettől az italtól kaptak újra erőre, és verték vissza az oszmán túlerőt. A valóságban a 19. század második felében esik először szó az Egri Bikavérről. A bikavér kifejezés a konkurens bikavér termelő [Szekszárdi Borvidék] költőjétől, Garay Jánostól származik 1846-tól.
A bikavér több szőlőfajta borának házasításából hozzák létre.

További jellemző fajták:

-    [Olaszrizling]
-    [Leányka]
-    [Muskotály]
-    [Kékfrankos]
-    [Bikavér]
-    [Cabarnet Sauvignon]
-    [Cabarnet Franc]
-    [Chardonnay]

 




SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa