Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Derítés
Verzió: 4  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:25:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Derítés


Ahhoz, hogy a bor tükrös és tiszta lehessen, úgy minden zavaró elemet el kell távolítani a borból. Ezt a folyamatot szűréssel szokták végezni. Azonban vannak olyan részecskék, amelyek olyan aprók, hogy szűréssel nem lehet őket eltávolítani, viszont a későbbiekben, amikor már palackban van a bor, kémiai reakciók olyan sora indulhat be, amelyekből ezek a részecskék már látható szennyeződéssé alakulhatnak.
Ezért van szükség palackozás előtt derítésre. A derítés stimulálja ezeket az apró részeket, így nagyobb részekké fognak összeállni, amik már lesüllyednek a hordó, vagy a tárolóedény aljára, vagy éppen már a szűréssel eltávolíthatóak. A derítéshez használt anyag lehet tojásfehérje, bentonit (kovaföld), zselatin, vagy más saját védjeggyel rendelkező termék. A folyamatot akár többször is alkalmazhatják.

 

Kapcsolódó anyagok

[Borkészítés folyamat]

[Borkészítés folyamata]

 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa