Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Chasselas
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-03 14:34:24
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Chasselas


Chasselas – Saszla - Fábián szőlője


Származását tekintve a legfontosabb svájci szőlőfajta.


A Chasselas, vagy más nevén a saszla az egyik legelterjedtebb [csemegeszőlő]-fajta hazánkban, nemcsak a szőlészek és borszák, hanem a házi kert tulajdonosok is kedvelik. Magyarországon a legjobb termőhelye a [Mátrai Borvidék]en van, különösen a gyöngyösi saszla után nagy a kereslet.


A Chasselas, vagy más nevén a saszla az egyik legelterjedtebb [csemegeszőlő]-fajta hazánkban, nemcsak a szőlészek és borszák, hanem a házikert-tulajdonosok is kedvelik. Magyarországon a legjobb termőhelye a [Mátrai Borvidék]en van, különösen a gyöngyösi saszla iránt nagy a kereslet.Két változatát különböztetjük meg: Fehér chasselas (Chasselas blanc) és a Piros chasselas (Chasselas rouge). Átlagos években már szeptember közepétől lehet szüretelni. A szőlő termőképessége közepes, de klónjai, mint a [Fehér chasselas K.16] vagy a [Piros chasselas K.18] már nagyobb mennyiséget teremnek, de ezek már inkább borszőlők. Jó a szőlő fasztűrése, nem rothad, jól eltartható. Sokan készítenek belőle bort is, jellemző rájuk a finom savösszetétel, nem túl fajtajelleges, ezért jól házasítható bor.


Két változatát különböztetjük meg: Fehér chasselas (Chasselas blanc) és a Piros chasselas (Chasselas rouge). Átlagos években már szeptember közepétől lehet szüretelni. A szőlő termőképessége közepes, de klónjai, mint a [Fehér chasselas K.16] vagy a [Piros chasselas K.18] már nagyobb mennyiséget teremnek, de ezek már inkább borszőlők. Jó a szőlő fagytűrése, nem rothad, jól eltartható. Sokan készítenek belőle bort is, jellemző rájuk a finom savösszetétel, nem túl fajtajelleges, ezért jól házasítható bor.


 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa