Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Borospohár
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-05-15 15:54:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A borospohárnak fontos szerepe van a bor kóstolása során. Formája meghatározza azt, hogy a bor illata, íze mikor jut el a kóstoló érzékszerveihez. Ezért sem mindegy, hogy milyen pohárból folyik a kóstolás. A jó bor több aromaréteggel rendelkezik, s ezek más-más fázisban érezhetők. A gyümölcsös-, virágos aromák gyorsan elillannak, ezek a boroskehely felső részében találhatók. Ezért fontos a kehely felső, öblös része, amely viszonylag nagy felületre vezeti ezt a gyorsan elillanó aromát, hogy a lehető legkönnyebben megérezhesse fogyasztója. A vanília, vagy fa aroma inkább a pohár alsó részébe összpontosul.


A borospohárnak fontos szerepe van a bor kóstolása során. Formája meghatározza azt, hogy a bor illata, íze mikor jut el a kóstoló érzékszerveihez. Ezért sem mindegy, hogy milyen pohárból folyik a kóstolás. A jó bor több aromaréteggel rendelkezik, s ezek más-más fázisban érezhetők. A gyümölcsös-, virágos aromák gyorsan elillannak, ezek a boroskehely felső részében találhatók. Ezért fontos a kehely felső, öblös része, amely viszonylag nagy felületre vezeti ezt a gyorsan elillanó aromát, hogy a lehető legkönnyebben megérezhesse fogyasztója. A vanília, vagy fa aroma inkább a pohár alsó részébe összpontosul.


 

A pohár formája befolyásolja a bornak a nyelv egyes részeire való jutásának intenzitását is. Köztudott, hogy a nyelven a különböző ízek ízlelőbimbói más és más helyen találhatók. Ha a pohár szája megfelelő nagyságú, akkor a fejet nem kell megdönteni a kóstolás során, így a bor más helyen érintkezik a nyelvvel, mintha egy szűkebb pohárnál hátra kellene hajtania a kóstolónak a fejét. Borospohárnál külön szempont, hogy szárral rendelkezzen, hiszen a kóstolásnál így nem melegíti fel a kóstoló kezével a bort. Íratlan szabály, hogy a fehérborhoz kisebb poharat szokás használni, mint a vörösborhoz. Ez alól vannak kivételek, hiszen egy testes fehérbort nyugodtan lehet nagyobb kehelybe tölteni, de egy könnyed vörös kisebb pohárba töltésével sem vétünk hibát.









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.