Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Bor vizezése
Verzió: 1  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-10-01 16:38:12
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A 19. század végére a bor vizezése általánossá vált, még akkor is, ha ezt büntették. 300 forint bírságot kapott a forgalomba hozó és a készítő is egyaránt, valamint utóbbit két hónap eltíltásra ítélték.

 

Az ital vizezése tulajdonképpen a kocsmáltatással és a [boradó] behajtásával egyidős.
A vizezés kimutatásásra az alma, szőlőbogyó, fenyőmag, burgonya és tojáspróbát alkalmaztak, amely a fajsúlykülönbségen alapszik. Amennyiben ezek nem sűlyednek le az edény fenekére, akkor a bor tiszta, nincs vizezve, viszont ha lesűlyednek, akkor vizezett az ital.

Késöbb a kákatő próbára tértek át, ami úgy mutatta ki a bor vizezését, hogy a kákatő magához szívta a vizet.

A Gazdaságot Tzélzó Újság 1796-ban azt javasolta, hogy beolajozott vastag nádat merítsenek a borba: ha az vizezett volt, a nád felületéhez vízcseppek tapadtak.

A Falusi Gazda 1867-ben szintén ismertetett egy módszert: a borostyángyökérből készült pohárba öntött bor abból kiszivárog, csupán a vizezett bor marad fönn.

 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.