Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Bor érlelési folyamata
Verzió: 3  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 13:42:46
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Bor érlelési folyamata


A világban a legtöbb bort gyors, vagy azonnali fogyasztásra termelik, így ezeknek a boroknak nincs szükségük érlelésre.  Azonban sokkal jobb minőségű borra még kedvezőbb hatással lehet a további érlelés akár hordóban, akár palackban. Ez különösen igaz a vörösborokra, mivel nyers tanninjainak jót tesz a lágyítás.
Érlelés során a bornak szükséges, hogy magas tannin, sav és alkoholtartalma legyen, ezen túl pedig legyen bőven gyümölcstartalma, ami majd aromává tud alakulni.


A világban a legtöbb bort gyors, vagy azonnali fogyasztásra termelik, így ezeknek a boroknak nincs szükségük [érlelés]re.  Azonban sokkal jobb minőségű borra még kedvezőbb hatással lehet a további érlelés akár [hordó]ban, akár [palack]ban. Ez különösen igaz a [vörösbor]okra, mivel nyers [tannin]jainak jót tesz a lágyítás.
Érlelés során a bornak szükséges, hogy magas tannin, sav és [alkohol]tartalma legyen, ezen túl pedig legyen bőven gyümölcstartalma, ami majd aromává tud alakulni.Három részre oszthatók a borra ható tényezők az érlelés során:
1. a tárolóedényből származó olyan komponensekre, melynek jellege megegyezik a tanninéval, vagy a fiatal tölgyfahordóéval
2. oxigénre, mely szükséges néhány kémiai reakció végbemeneteléhez, amely a bornak karamell, kávé vagy dió ízeket kölcsönöz
3. oxigénmentes érlelés során aromák fejlődése (palackos érlelés)

 

Kapcsolódó anyagok
[Borkészítés folyamata]
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa