Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Aszúsodás
Verzió: 2  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-07 10:06:30
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Aszúsodás


Az aszúsodás alatt azt értjük, amikor a szőlő a [Botrytis cinera] gombával megfertőződik, és megindul a nemesrothadás folyamata, ami elengedhetetlen az aszúbor előállításához.


Az aszúsodás akkor tekinthető jónak, ha az alábbi három feltétel teljesül:
-    nedves, párás időjárás, ami előidézi majd a gombafertőzést,  a szőlőt teljes érésében érje
-    a szőlőfürtökön a bogyók sérülésmentesek legyenek
-    a rothadás ideje alatt hosszú, száraz időjárás


A sok csapadék hatására a szőlőszemek telítődnek, majd pedig fel is repednek, így tud a gomba behatolni a szőlőszembe, amely a száraz napokon a szőlőszemek töppedését, aszúsodását eredményezi – a szőlőszem vizet veszít a szárazságban, így nő a [savtartalom] és a [cukortartalom].




SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa