Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Almasav
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-11-17 15:30:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Almasav - C4H6O5


A bor egyik legfontosabb sava a borkősav után, a szájban éles érzetet kelt. A szőlő érettségétől függően változik a savtartalom, az értett szőlőkben kevesebb, az éretlenebb szőlőkben pedig több van. A borban 0-8 g/liter körül alakul az almasav tartalom, a 8 gramm igen magas értéknek számít.

A bor egyik legfontosabb sava a borkősav után, a szájban éles érzetet kelt. A szőlő érettségétől függően változik a savtartalom, az értett szőlőkben kevesebb, az éretlenebb szőlőkben pedig több van. A borban 0-8 g/liter körül alakul az almasav tartalom, a 8 gramm igen magas értéknek számít. Ezért szükséges lebontása kb. 2g/l körüli értékre. A lebontást az erjedés befejezése után célszerű beindítani baktérium tenyészettel. A lebontást kénmentes közegben és lehetőleg 16 C-tól magasabb hőmérsékleten kell lefolytatni.(optimális körülmények) A lebontás kb 3 hét alatt végbemegy, utána a bornak beállítjuk a kénszintjét és elkezdődhet az érés.  

 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa