Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-09-06 10:50:04
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál

 

A nagykorúvá vált Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Az eseményen évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.


 A nagykorúvá vált Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Az eseményen évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.


 

A program szeptember 6-án, és 7-én a Boregyetemmel kezdődik. Első nap a piacvezető magyar bor márkákról hallhatnak – kóstolóval egybekötött – előadást Romsics Lászlótól, a Törley Pezsgőpincészet főborászától majd a magyar rosékirály, Dúzsi Tamás beszél a roséban és a sillerben rejlő lehetőségekről, végül Dr. Csizmadia András vezeti be a hallgatókat a sajtok és borok harmóniájának rejtelmeibe.  Második nap a történelmi Magyarország borvidékeiről és lehetőségeiről tart előadást Förhénci Horváth Gyula etnológus és bemutatkoznak a határon túli magyar borászatok is.

 

Szeptember 8-án, 16.00 órakor a Magyar Nemzeti Galéria C-épületében nyílik Szalay Zoltán, fotóriporter (F)elszállott a páva című, múltidéző fotókiállítása.

 

A szeptember 8-án kezdődő budavári ünnepi forgatagon 15 ország  több mint 200 borászata és két színpadon közel hatvan kulturális produkció várja a látogatókat. A Borkiállítás és Vásáron Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken, többek között a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik. Díszvendég a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

 

A Borkiállítás és Vásár ünnepélyes megnyitóján, szeptember 8-án, 18.00 órakor, a Borfesztivál nagyszínpadán Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mond köszöntőt.

 

Nyitókoncert este 20.30 órakor a Hooligens-szel. Öt napon át, két színpadon, igazi sztárparádéra lehet számítani. Fellép többek között: Agostones, Bartók Béla Férfikar, Benkó Dixieland Band, Dresch Quartet, Csík Zenekar, Ghymes, Etnofon zenei Társulás, Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, Hot Jazz Band, Jazzsteps, Lovász Irén és Zenekara, Pribojszki Mátyás Band, Orosz Zoltán Trió, St. Martin, Tabulatura, Tiborcz Quartett, Vivat Bacchus együttes. A zárónapon, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget: a Técsői Banda, Tcha Limberger és zenekara, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar, és Pál István Szalonna és bandája &Kalotaszegi Allstars lép a színpadra.

 

Lesz borbíráló tréning és Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban, pezsgőlovag avatás a nagyszínpadon, szüreti felvonulás és néptánc-gála, játék és meglepetés.

 

A kiváló borok mellett sokszínű, tájjellegű gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. Ínyencek, nagyétkűek, édesszájúak egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. A már jól bevált borkorcsolyák, sajtok, a tapolcai pisztráng, balatoni süllő, jókai bableves, sült kolbász, és a töki pompos mellett érdemes lesz megállni az Oroszlános udvar bejárata előtt, ahol a Kárpát medence elfeledettnek hitt ételeit lehet megkóstolni. Mint a Savanyú tormalevest belsőségekkel, zöldségekkel, a Kakastaréjos aprólékokat házi tarhonyával, a Füstölt borjúnyelv sütőtök pürével, vagy a Vadragu mákos nudlival, amelyek olyanok, mint amilyeneket nagyanyáink otthon főztek még. Lesz Szittya pita, Embörös rétes és idén először Pogácsa és Perecház, Kürtöskalács is lesz.

 

A focirajongók is örülhetnek, mert az idén a Borfesztiválhoz kötődően a Magyar BorÁsz Válogatott a Német BorÁsz Válogatottal mérkőzik meg szeptember 10-én, pénteken, délután 5 órai kezdettel a Margitszigeti Atlétikai Stadionban. Másnap pedig a német válogatott tagjai mutatják be boraikat 13 órától a Budavári Borfesztiválon.

 

A Borkiállítás és Vásárt követően, szeptember 16-án, a Művészetek Palotájában a Gálakoncert műsora a nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán művei csendülnek fel.

 

Idén, a szeptember 17-i Jótékonysági Borárveréssel fejeződik be a Borfesztivál, és az árverésből befolyt pénzt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az árvízkárosultak megsegítésére fordítja.Nyitva tartás:

Szeptember 8-9-én (szerda, csütörtök): 14-23 óráig

Szeptember 10-én (péntek): 12-23 óráig

Szeptember 11-12-én (szombat, vasárnap): 10 -23 óráig

Pénztár nyitva tartás: 22 óráig!

 

A Borfesztiválról minden fontos információ megtalálható a www.aborfesztival.hu weboldalon.


A Borfesztiválról minden fontos információ megtalálható a www.aborfesztival.hu weboldalon.


  


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.