Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Vincellér
Verzió: 3  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-08-11 09:33:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. Rendes évi fizetés járt neki, ami általában készpénz, de van hogy terménybeli járandóságot is jelentett. Szabad lakással rendelkezett, de a cselédek sorába tartozott. A [filoxéria] felbukkanása után kifejezetten fontossá vált, hogy  rendkívűl jól értsen a szőlőműveléshez. 

Aki vincellér lett, szakszerű képzést kapott. A 19.század második felében ezeket a képzéseket többek között a tarcali, tapolcai, egri és szekszárdi vincellériskolákban indítottak.

 

Mára már kibővült a vincellérek feladatköre. Azon kívül, hogy meghatározza a művelési módot, gondozza az anyatelepet, vizsgálja a talajt, előállítja a szaporítóanyagot, többek között általános vállalkozási feladatokat is elvégez. Árajánlatot készít, kapcsolatot tart az ügyfelekkel, hírdeti, ajánlja a tevékenységet, számláz. Ezen kívül pedig ügyel a vállalkozás működtetési feladataira és természetesen tájékozódik a piaci igényekről.

 

Magyarországon OKJ-képzések (Országos Képzési Jegyzék) keretein belül sajátítható el ez a szakma. Egy ilyen tanfolyam elméleti és gyakorlati részből tevődik össze és kb. 2 évet vesz igénybe.


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa