Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Tejsavas erjedés
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-07-22 15:51:25
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Tejsavas erjedés


A tejsavas erjedést nevezzük második [erjesztés]nek. Az [alkohol] erjedés során létrejött [almasav]at teszi sokkal lágyabb [tejsav]vá. Ez az eljárás a [vörösbor]oknál szükséges, és azzal segítik, hogy emelik a bor hőmérsékletét, illetve nem adnak hozzá [kén]t.
A [fehérbor]ok esetén is lehet [tejsav]as erjedést alkalmazni, de ilyenkor tompulnak a savak, gyümölcsaromát veszít a bor, és az ilyen fehérborok nem frissítőek. A tejsavas erjedést el lehet kerülni magas fokú higiéniával, és [kén-dioxid]dal.

 

Ugyanakkor a tejsavas erjedés lehet egy borbetegség is abban az esetben, amikor a must hőmérséklete 28 °C fok fölé megy, és megindul a tejsavas erjedés minden kontroll nélkül. A tejsavas erjedést okozó baktériumok nem a bor felszínén, hanem a borban működnek, és a borban lévő cukrot bontják el vízre, tejsavra, mannitra és ecetsavra. Az ebben a betegségben szenvedő borok émelyítőek, szaguk pedig szúrós, ízük inkább a káposztalére hasonlít, a színük pedig zavarossá válik.

 


Kapcsolódó anyagok
[Borkészítés folyamata]
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa