Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szürkebarát
Verzió: 4  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-06-26 15:00:27
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Szürkebarát

 

A fajta Franciaországból származik, ahol pinot griesként ismerik. A pinot család tagja, közvetlen rokonai a [pinot blanc] és a [pinot noir]. A három közül nálunk a szürkebarát terjedt el legjobban. Különösen jelentős a részarány a Balaton-felvidéken, és a [Badacsonyi Borvidéken] is az [olaszrizling] és a [kéknyelű] mellett.


A fajta Franciaországból származik, ahol pinot griesként ismerik. A pinot család tagja, közvetlen rokonai a [pinot blanc] és a [pinot noir]. A három közül nálunk a szürkebarát terjedt el legjobban. Különösen jelentős a részarány a Balaton-felvidéken, és a [Badacsonyi Borvidék]en is az [olaszrizling] és a [kéknyelű] mellett.


Apró, tömött fürtű fajta, emiatt könnyen berothad. Érett bogyói lilásvörösek, bora ezért olykor halvány aranysárga, sőt akár rozéra emlékeztetó is lehet. Régen ezt hibának tartották, de ma sokan tudatosan "pink" bort készítenek. Ezt a palackokon jelölni szokták.
A Szürkebarát borként nagyon lassan fejlődik, sokkal később, évek multán mutatja igazán a finomságát. A szőlője több savat tud termelni még az [Olaszrizling]nél is. Emiatt megfelelő savak esetén hosszabb érlelést is elbír, akár 10-15 évig is lehet a palackban úgy, hogy az hasznára válik.

 


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.