Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szűrés
Verzió: 3  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:30:37
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Szűrés


A szűrés elsődleges célja, hogy tükrössé tegye a bort. Az [aljabor]ok jól szűrhetőek zsákszűrőkkel (állványon egy durva szövetzsákba töltik az aljabort, alul kicsöpög, szűrt, tiszta bor). A nagyobb üzemek már cellulóz vagy azbesztszűrőkkel dolgoznak. A szűrés a borban lebegő anyagokat szűri ki, illetve a mikroorganizmusok 90%-át is. Létezik egy olyan szűrési folyamat is, amit steril-szűrésnek hívnak, ez tulajdonképpen egy csírátlanító gép, a beteg borok gyógyítására használják, annyira finom szűrőlapokkal rendelkezik, hogy csak a tiszta, tükrös bort szabad átengedni rajta, különben eltömíti a bor a lapokat.


Ahhoz, hogy a bor tiszta, és tükrös legyen, palackozás előtt egy szűrést végeznek el. A szűrés során az összes olyan kis apró részecskét kiszűrik a borból, ami esztétikailag ronthatja a bor megítélést, illetve zavaró hatást kelthet. A szűrőberendezések minden szennyeződést eltávolítani, attól függően, hogy milyen durva szűrőlapokat alkalmaznak. Sajnos azonban a szűrő nem szelektál, így könnyen a bor rovására is mehet a folyamat, és a bor karakterét meghatározó elemek is kiválasztódhatnak. Ezért szokás a szűrés előtt deríteni, amivel az legapróbb részeket eltávolítjuk, és a szűrés eljárásnak nem szükséges erősnek, intenzívnek lennie. A vörösborok esetében sokkal jobban elfogadott, ha a palack alján egyfajta lerakódás van, mint a fehérborok esetében, ezért sok vörösbort termelő gazda nem szűri meg a bort, és erre kifejezetten büszkék is.A szűrés nem ártalmatlan beavatkozás, így csak szükség esetén szabad használni.


Kapcsolódó anyagok
[Borkészítés folyamata]
 

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.