Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2018-01-15 13:40:52
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést. A család több generáció óta termeszt szőlőt, de bortermeléssel a 70-es évek óta foglalkoznak.

 

 


Mára már 25 hektáros területen gazdálkodnak. A Mátrai borvidék legjobb dűlőiben termelnek szőlőt: Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör. A minőségi borok érdekében terméskorlátozást végeznek, a birtokborokat kizárólag kézzel válogatott és szüretelt szőlőből készítik. A pincészet egyik zászlós bora a félédes Muscat Ottonel.

 

 

 

Mátrai borok jellemzői

 

A talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik. A Mátra hegység déli délnyugati lejtőit érő sok napsugár és a vulkanikus talaj miatt többnyire tüzes, illatos borok készülnek. A fehérborra elsősorban a friss, virág és gyümölcs illat jellemző, de az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörösboroknál is felfedezhető. A szőlőfajták közül az [olaszrizling], [leányka], [muscat ottonel], [szürkebarát], [sauvignon blanc] és [chardonnay] kiemelkedő.

 

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet borai

 

Fehérborok: Mátrai Zöldveltelini (száraz), Mátrai Olaszrizling (félszáraz), Mátrai Szürkebarát (száraz), Mátrai Irsai Olivér (száraz), Mátrai Sauvignon Blanc (száraz), Mátrai Chardonnay (száraz), Mátrai Muscat Ottonel (félédes), Mátrai Királyleányka (száraz), Tramini Gyöngyözőbor (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (félédes), Mátrai Sárga Muskotály Gyöngyöző (száraz), Dűlőszelektált Paskomi Chardonnay (száraz)

 

Rozé: Mátrai Kékfrankos ROSE (száraz)

 

Vörösborok: Mátrai Kékfrankos (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc Barrique (száraz), Nektárium Cuvée (félédes), Mátrai Cabernet Franc (száraz),

Birtokbor: Amerlot (száraz), Peres Cuvée (száraz)

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.