Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Somlói Szent Márton Kft. - Nagy-Somlói Borvidék
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2022-02-18 10:12:59
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Somlói Szent Márton Kft. Nyugat-Dunántúlon, a Nagy-Somlói Borvédéken található. Ez a terület, vagyis a Somló-hegy hazánk legkisebb, mindössze 550 [hektár]nyi, legrégebbi és talán legszebb borvidéke. Az itt lelhető alvó vulkán borai kuriózumnak számítanak. A Somló-hegy sajátos mikroklímája és különleges geológiai adottságai kitűnőek jellegzetes fehérborok elkészítéséhez. A terület 1993 óta Tájvédelmi Körzet és az egyetlen olyan terület amelynek északi oldalán is sikeres szőlőművelés folyik.
A pincészet Szt. Mártonról kapta a nevét, aki tours-is püspök volt, a amostani Szombathelyen született, 60 km-re a Somló-hegytől. November 11-én Szent Márton napján kóstolták meg először az [újbor]t. Somló-hegyen egy forrás és a mellette emelt kora-középkori kápolna őrzi Szent Márton nevét.

A pincészet tagjai generációk óta foglalkoznak szőlőműveléssel és bortermeléssel. 19 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkeznek, melyeken [kordonos művelés]ű szőlő terem.Somlószöllősi dombjain 12 hektár, dobain 7 hektár. Növényvédő, környezetkímélő technológiával folyik a művelésük.
Szőlőfajtáik között megtalálható a [furmint] (7,5 ha), a [juhfark] (2 ha), [tramini] (3,5 ha), a [sárfehér] (1 ha), [chardonnay] (2 ha) és az [olaszrizling] (3 ha).


A feldolgozás a több száz éves pincéikben végzik, ahol 500 hl-nyi kapacitású [ászokhordó] és 1700 hl hűthető, saválló acéltartály áll rendelkezésre. Reduktív és hagyományoos módon folyik tehát a feldolgozás. Késői szüretelésű borokat is előállítanak, de csak kis mennyiségben.
A pincészet főborásza Fehérvári Károly, a Somlói Borrend Nagymestere, aki ősi Somló-hegyi bortermelő családból származik. Tudását részint "örökölte", és ezt Németországban, Franciaországba és Olaszországban fejlesztette tovább különféle borvidékeken. Fehérvári Károly kiemelten fontos szerepet játszott a Somlói Hegyközségek újjáélesztésében, A Somlói Borrend megalakulásában és az ősi somlai szőlőfajták (juhfark,sárfehér) újratelepítésében és elismertetésében. A Somló helytörténetének kutatója, a legnemesebb somlai hagyományok újjáélesztője és ápolója, Somlóhegy Alapítvány, Somlóvár Alapítvány alapító ill. kuratóriumi tagja.
A Somlói Hegyközségi Tanács elnöke (1995-2002), valamint a Nagyszőlősi Hegyközség elnöke (1995-).

 


A somlai bor egészséges.
Népi megfigyelések alapján állíthatjuk, ahogy a somlai bornak kedvező élettani hatása van. Kedvező hatásai: emésztés-segítő, vesetisztító, étvágyfokozó, vérszegénység-enyhítő, gyomorsav szabályozó. 



A pincészet borai:

[Juhfark]
A somlói magyar szőlőfajták egyik különleges bora, amelynek őshazája a Somló-hegy, így méltán reprezentálja a somlai borok kiválóságát. Összetéveszthetetlen aromájú, különleges sav-összetételű, tüzes, férfias karakterű bor. Frissensültekhez, tenger gyümölcseihez ideális.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-13 °C. Ez a bor igazi Hungaricum.

[Sárfehér]
Tradicionális magyar fajta, a Somló hegy területén őshonos. Az egyik legmarkánsabb fehérborként tartják számon. A gazdag extrakt, tüzes, robosztus, kifejezetten savhangsúlyos karakter, a jellegzetes fanyar íz jól párosul a friss gyümölcsök illatával. Szalmasárga színű, a vulkanikus altajokra jellemző savkészlet és az érett almára emlékeztető zamat diszkrét szénsav-tartalommal párosul. Kiváltképp a tenger gyümölcseihez ajánlják.
Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12-14°C. Szintén Hungaricum.

[Furmint]
Jellegzetes zamatával, határozott sav-tartalmával igazi kuriózum a száraz bort kedvelők körében A főborász, Fehérvári Károly furmintja 2001-ben a "ZÁSZLÓS BOR" kitüntető címben részesült a Milleneumi Borok versenyén. Tüzes, szép, száraz, harmonikusan testes bor. Javasolt kísérőitala a füstölt sonkának, pirított májnak, malac-sültnek, hortobágyi palacsintának. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12-14°C

[Olaszrizling]
A somlói borvidék legelterjedtebb bora.A Fehérvári-pincészet 2000. évi Olaszrizlingjét az ország 10 legjobb rizlingje közé választották be. Enyhén eper-illatú zöldessárga színű, testes, tüzes, ízekben és zamatokban gazdag bor. Javasolt: halételekhez, tojásételekhez, rántott húshoz. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12-13°C
 
[Chardonnay]
A borvidék egyik világszerte ismert és kedvelt fajtája; a somlai karaktereket viselő Chardonnay különösen izgalmas bor. Kiváló adottságú, délnyugati fekvésű területen termelt szőlőből készül, reduktív technológiai elvek alapján. Jellemzője a friss gyümölcs illat, harmonikus savtartalom, diszkrét fajtajelleg. Könnyed, elegáns bor. Sajtok, halételek, hideg sültek ajánlott kísérőitala. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C

[Tramini]
A Somló-hegy egyik jellegzetes szőlőfajtája a tramini. A sok napfény és a klimatikus viszonyok miatt igen tüzes, aranysárga színű bor. Erős, kellemes íze és muskotályos illata rózsára emlékeztet. Fűszeressége egyedülállóan szép, harmonikus savalappal párosul. Sütemények, desszertek javasolt kísérőitala. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 13-15°C

 
CUVÉE - Borok

A [cuvée] a "társalgók bora": könnyedebb, simulékonyabb, mégis összetéveszthetetlenül somlai aromákat hordoz.

SOMLAI CUVÉE - Édes
Kissé erősebb intenzitású, az aranysárgánál mélyebb színárnyalat. Illata halk, elegáns. Ízvilága az illatban is fellelhető karamell, méz és erdei gyümölcs jegyeit mutatja. Kiegyenlített savösszetétel, magas maradék-cukor tartalom. Könnyed, elegáns, különleges desszertbor. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12-14 °C

SOMLAI CUVÉE - Száraz
A tramini aranysárga színe, rózsa és sárgabarack illata "muskotályos", amely ízében fahéjra és lichi-re emlékeztet, valamint a furmint minerális jellege, finom növényi illatjegyekkel, kerek savakkal és magas maradék-cukor tartalmával üde színfoltot képvisel a cuvée-k között. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 11-12 °C

SPÄTLESE (késői szüretelésű)
SOMLÓI FURMINT - Édes

Színe átmenet a mély aranysárga és az alacsony SOMLÓI intenzitású borostyán között. Illata kellő intenzitása ellenére halk és elegáns. Illatjegyei: kávé, mellette körte és kevés füge. Gazdag ízmozaikjában hangsúlyos a kajszibarack és a birsalmasajt. Ez a bor bizonyíték arra, hogy a Somló-hegyen is lehetséges kiemelkedő minőségű desszert-bor készítés. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 14-16 °C

SPÄTLESE (késői szüretelésű)
SOMLÓI FURMINT - Száraz

Világos borostyán-sárga színe tükrös tisztasággal párosul. Nagyon tiszta illat, pácolt dohány és kávé illata párosul az olajos magvakéval. Kitűnően kiegyenlített savösszetétel, dió, pörkölési aromák és más, mély ízek. Tökéletesen letisztult, hosszú bor. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12-14 °C

A borok megvásárolhatók 0,75-0,5 és 0,25 l-es palackozásban.



Kapcsolat:
FEHÉRVÁRI András
ügyvezető igazgató

tel: +36 20 9-657-980
fax: +36 88 420-737
posta cím: 8200 Veszprém Egri J. u. 45/a
 

 

Térkép:
 


Nagyobb térképre váltás


 










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.