Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Rozé borok erjesztése
Verzió: 3  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 13:36:49
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Rozé borok erjesztése


A rozé borok készítésének alapvetően három módja létezik:

1. A kékszőlőt közvetlenül kipréselik, és a mustot pedig erjesztik, pont mint a fehérborok esetében, ennek a módszernek a végeredménye a vin gris.
2. Rövidített vörösbor erjesztés – az eljárás lényege, hogy a zúzott szőlőt 1-3 napig macerációs eljárásnak vetik alá, azaz megkezdődik a tannin kioldása. Ezután a levelet kicsorgatják, és már a héj nélkül erjesztik.
3. A harmadik eljárás során pedig a fürtöket kocsánytalanítják, de nem zúzzák, majd erjesztik 12-24 órán keresztül. Ezután a lé lecsurog a héjtól, és erjesztik.

1. A [kékszőlő]t közvetlenül kipréselik, és a [must]ot pedig erjesztik, pont mint a [fehérbor]ok esetében, ennek a módszernek a végeredménye a vin gris.
2. Rövidített [vörösbor] [erjesztés] – az eljárás lényege, hogy a zúzott szőlőt 1-3 napig macerációs eljárásnak vetik alá, azaz megkezdődik a [tannin] kioldása. Ezután a levelet kicsorgatják, és már a héj nélkül erjesztik.
3. A harmadik eljárás során pedig a fürtöket [kocsány]talanítják, de nem zúzzák, majd erjesztik 12-24 órán keresztül. Ezután a lé lecsurog a héjtól, és erjesztik.

Az EU-ban Champagne kivételével nem szabad fehér- és vörösbor házasításával rozé bort készíteni.


Kapcsolódó anyagok:
[Vörösborok erjesztése]
[Erjesztés]
[Fehérborok erjesztése]
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.