Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Káci
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-08-13 09:02:18
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A káci a vörös [bor] készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp alakú bortároló edényt.


A káci a vörös [bor] készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp alakú bortároló edényt.


 

Ezeket a kádakat nem készítik túl nagyra, mert a [must] erjedésénél meleg keletkezik és ha ez a hőmennyiség meghaladja a 35 celsius fokot, akkor az [erjedés] elnémul. Fontos a kád tisztán tartása, hogy a benne levő [organizmus]ok ne tegyenek kárt a borban.

 

A káci felépítése oly módon történik, hogy a [törköly]t ne emelje ki az erjedéskor keletkező [szénsav], mert könnyen [ecetbaktérium]ok kedvelt helyévé válik, illetve a festőanyag nem vonatik ki az erjedő musttal nem érintkező részekből. Ennek elkerülése miatt ráccsal leszorítják a törkölyt, hogy azt az erjedő must borítsa. A kádat ezután lefedik, de a szénsav elszállásának segítésére a tetejére [kotyogó]t tesznek.

 

 


 

 


 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.