Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fehérborok erjesztése
Verzió: 2  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 13:39:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Fehérbor erjesztése


A fehérbor kezelése viszonylag több odafigyelést igényel, mint a vörösborok esetében.


A [fehérbor] kezelése viszonylag több odafigyelést igényel, mint a [vörösbor]ok esetében.



A szőlőt azonnal feldolgozzák, azaz darálják, és a szőlőszemeket kádakba helyezik. Túl sok ideig itt nem maradhat, mert nincs szükség, hogy tannint oldjon ki a héjból, ezért általában 2-3 óránál tovább nem tartják így. Ezután a préselés veszi kezdetét, ami során a levet hordókba vagy tartályokba fejtik, és ott megy végbe az erjedés. Az erjedési hőmérséklet viszonylag alacsony, 15-20 fok között indul be, lassú, hosszabb erjedési fázisa van, mint a vörösboroknak, ami elősegíti gyümölcsaromák képzését, és a frissesség nem veszik el. Mikor az erjedésnek vége, a tiszta bort egy üres hordóba fejtik át, mivel az erjedés során leülepedő apró részecskékből álló seprőre már nincs szükség, és az ebből adódó szennyeződést elkerüljék.


A [szőlő]t azonnal feldolgozzák, azaz darálják, és a szőlőszemeket kádakba helyezik. Túl sok ideig itt nem maradhat, mert nincs szükség, hogy [tannin]t oldjon ki a héjból, ezért általában 2-3 óránál tovább nem tartják így. Ezután a [prés]elés veszi kezdetét, ami során a levet [hordó]kba vagy tartályokba fejtik, és ott megy végbe az [erjedés]. Az erjedési hőmérséklet viszonylag alacsony, 15-20 fok között indul be, lassú, hosszabb erjedési fázisa van, mint a vörösboroknak, ami elősegíti gyümölcsaromák képzését, és a frissesség nem veszik el. Mikor az erjedésnek vége, a tiszta bort egy üres hordóba fejtik át, mivel az erjedés során leülepedő apró részecskékből álló [seprő]re már nincs szükség, és az ebből adódó szennyeződést elkerüljék.



Kapcsolódó anyagok:
[Vörösborok erjesztése]
[Rozé borok erjesztése]
[Erjesztés]
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.