Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fehérbor
Verzió: 5  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-07 10:02:33
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Fehérbor


Fehérbort szinte mindegyik szőlőfajtából lehet készíteni, még vörös- vagy kékszőlőből is, ez esetben viszont gyorsan el kell választani a bogyó húsát a héjától, nehogy színt kapjon. A fehérszőlőkből készülő fehérboroknál is törekedni kell a gyors szétválasztásra, mert a héj tannint tartalmaz, amely nem más, mint keserű cserzőanyag, és nagyon jellegzetes ízt ad a bornak.


A szőlő feldolgozása során a frissen szüretelt szőlőt viszonylag gyorsan kell a feldolgozóba juttatni, majd ott a szőlő a bogyózó-, daráló gépbe kerül, ahol a szőlőfürtről leválasztják a bogyót. A ledarált bogyók innen a prés- vagy sajtoló gépbe kerül, ahol fokozatos, gyengéd sajtolás során nyerik a mustot, amit erjesztőtartályokba, vagy fahordókba fejtenek.

 

A fehérborok alkoholtartalma 8-tól akár 15 térfogatszázalékig terjedhet.

 

A présben maradt héjat törkölynek nevezzük, gyakran pálinkát főznek belőle.









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.